Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TUŽAN KRAJ

Kraj pravne bitke za život 12-godišnjeg dječaka: Archie Battersbee preminuo u bolnici nakon što su ga skinuli s aparata

Hollie Dance, Archiejeva majka
Hollie Dance, Archiejeva majka Foto: Aaron Chown/Press Association
Obitelj 12-godišnjeg dječaka Archieja Battersbeeja, koji je u komi od travnja, nije se uspjela izboriti da ga iz bolnice premjeste u hospicij. Svoje posljednje dane proveo je u Royal London Hospital u Whitechapelu u istočnom Londonu gdje je i preminuo nakon što su ga skinuli s aparata, potvrdila je u subotu njegova majka Hollie Dance.

"Borili smo se do samoga kraja. Jako sam ponosna što sam mu majka", rekla je Hollie Dance novinarima okupljenima pred bolnicom i dodala da je preminuo u 12:15 po londonskom vremenu, prenosi BBC.

"Dopustiti da se jedno dijete tako udavi... Nikada nijedna obitelj ne bi smjela proći kroz takvo nešto. To je barbarizam", izjavila je Ellie Carter, koja je u ime obitelji dodatno razgovarala s novinarima.

Presudu o okončanju Archiejeva života je donio britanski Visoki sud pa je obitelj zatražila intervenciju Europskog suda za ljudska prava. Tamo su im pak odbili zahtjev s obrazloženjem da to ne spada u njihov djelokrug. Ovo je bio posljednji korak u pravnoj bitki kojom su Archiejevi roditelji pokušali održati sina živim što dulje nakon što je više sudaca iznijelo mišljenje da se potpora za održavanje na životu treba prekinuti, odnosno da bi im sina trebali isključiti s aparata.

"Svi pravni putevi su iscrpljeni. Obitelj je shrvana i provodi dragocjeno vrijeme s Archiejem", rekao je ranije glasnogovornik kršćanske udruge koja podržava Archiejevu obitelj.

Prije četiri mjeseca, 7. travnja, Archieja je bez svijesti pronašla njegova majka Hollie Dance u njihovu domu u Essexu. Hollie pretpostavlja da je njezin sin sudjelovao u nekom od internetskih izazova poput blackout ili hold your breath.

"Koristite Archieja kao upozorenje, posjednite i razgovarajte s djecom o internetskim izazovima. Kad počnete istraživati o njima, shvatite koliko su zastrašujući. Da sam ranije znala za te izazove i razgovarala s njim, sada ne bismo bili ovdje", rekla je.

Dječak je pretrpio katastrofalne ozljede mozga. Archieja su odmah stavili na potporu za održavanje života, koja uključuje mehaničku ventilaciju i tretman medikamentima.

Presudu je u petak na Visokom sudu donijela sutkinja Theis nakon što je zaključila da nije u Archiejevom interesu da bude premješten u hospicij.

"U središtu svih zaključaka koje donese ovaj sud mora ostati Archiejev najbolji interes. Kada se uzmu u obzir želje obitelji, zašto oni imaju te želje, objekti u hospiciju, što bi Archie vjerojatno želio, rizici uključeni u premještaj i sve veća krhkost njegovog zdravstvenog stanja, smatram da bi trebao ostati u bolnici kad se prekine liječenje", obrazložila je Theis.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene