Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon četvrtog kruga pregovora Beograda i Prištine s pregovaračkom trojkom o Kosovu održanih u Beču, beogradski mediji glavnu pažnju posvećuju srbijanskom prijedlogu da Hong Kong bude primjer za rješenje budućeg statusa Kosova.


Srbijanski predsjednik je poslije pregovora precizirao kako je 'spominjanjem primjera Hong Konga beogradsko izaslanstvo još jednom osnažilo prijedlog suštinske autonomije, kao primjer koji pokazuje da taj model funkcionira jedno desetljeće'.

Vezani članci Avdullah Hoti i Aleksandar Vučić Nakon godinu i pol stanke, ponovo pokrenut dijalog između Srbije i Kosova Slika nije dostupna Priština najavila neovisnost Kosova za 10. prosinca

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je da će pregovarački tim Beograda za nastavak pregovora o
statusu Kosova pripremiti 'usporedni prikaz modela suštinske autonomije koji se nudi Prištini i postojećeg primjera Hong Konga'.

Prema njegovim riječima time će se pokazati da je 'najviši stupanj autonomije za Kosovo konkretno, realno i najbolje rješenje'.

'Uvjereni smo da ćemo tijekom sljedećeg razgovora u Bruxellesu pružiti snažne argumente i dokaze da je to put koji nas vodi postizanju sporazuma, i što je najvažnije, taj sporazum bi bio u punoj suglasnosti s Poveljom UN i Ustavom Srbije', naveo je Koštunica.

Predsjednik nevladine udruge Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je da je prijedlog Beograda o primjeni modela Hong Konga na Kosovu 'iznenađujući i neozbiljan, ali i nepovoljniji po Srbiju od plana Marttija Ahtisaarija'.

'Ta ponuda je iznenađujuća jer se Beograd zaklinjao na očuvanje suvereniteta Srbije na Kosovu, dok model Hong Konga podrazumijeva da se na određeno razdoblje taj suverenitet prenese na nekog drugog', rekao je Janjić za novosadski 'Dnevnik' te ocijenio kako je riječ 'o neozbiljnom prijedlogu jer je teško očekivati da se neovisno Kosovo bilo kada reintegrira u Srbiju.(...) Srbija nije Kina, niti je Kosovo Hong Kong', kazao je Janjić.

Dugogodišnji dopisnik 'Politike' iz Kine Dragoslav Rančić izjavio je da je model Hong Konga ne može primijeniti na Kosovo uz ostalo i zbog toga što i u Hong Kongu i u Kini žive Kinezi, dok na Kosovu živi '90 posto Albanaca koji ne žele živjeti sa Srbima'.

Govoreći o tome da Hong Kong od 1997. koristi kinesku himnu kao svoju, i da je u vojarni nenaoružana kineska vojska te da se svako jutro podiže kineska zastava i intonira kineska himna, Rančić je upitao: 'Možete li zamisliti da se Priština budi uz zvuke 'Bože pravde''.