Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ischinger: 'Srbi i Albanci se moraju dogovoriti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovori o statusu Kosova ušli su u 'presudnu fazu' i obje strane moraju pokazati više dobre volje kako bi se nagodile, ocijenio je Wolfgang Ischinger, europski predstavnik trojice koja vode pregovore.

Kako navodi Ischinger, jednostrana izjava o neovisnosti srbijanske pokrajine je 'stvarna mogućnost'. No, dodaje, čelnici u Prištini znaju kako to nije 'dovoljno da im otvori vrata raja'.

Pročitajte i ovo Pregovori - 3 Politička trgovina Svi pokušavaju do 76 ruku: "Taj jedan mandat što su dobili od nas je najviše što smo im mogli dati" Željko Lacković Potvrdio je Nezavisni Željko Lacković: Bit će dio pregovaračkog tima DP-a, ali jedno ne želi otkriti

Srbija je voljna Kosovu, kojim od 1999. upravljaju Ujedinjeni narodi, dati tek visok stupanj autonomije, ali ne i neovisnost.

Čelnici albanske većine na Kosovu gdje čine 90 posto stanovništva prijete da će proglasiti neovisnost ne čekajući da trojica, predstavnici SAD-a, EU-a i Rusije koji su s radom počeli u kolovozu, podnesu izvješće glavnom tajniku UN-a nakon 10. prosinca.

'Obje strane moraju biti svjesne da ne mogu ostvariti sve svoje zahtjeve. Moraju shvatiti da im je bolje ostvariti barem polovicu, nego ništa', rekao je Ischinger.

Europski predstavnik je kazao kako 'Srbija mora priznati da je prije osam godina izgubila vlast na Kosovu. Sadašnje je stanje takvo da Beograd ne može očekivati da će Kosovo ponovo doći pod njegovo skrbništvo'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene