Skupština Kosova danas je u Prištini aklamacijom usvojila deklaraciju o neovisnosti te pokrajine od Srbije. Za deklaraciju o proglašenju neovisnosti Kosova izjasnilo se oko 16.00 sati aklamacijom 109 albanskih zastupnika. Zastupnici kosovskih Srba, njih 11, nisu bili nazočni sjednici.


"Od ovog trenutka Kosovo je neovisna i suverena država", izjavio je premijer Hashim Thaqi na izvanrednoj sjednici.

Vezani članci Ilustracija Bespilotna letjelica srušila se u Kosovskoj Mitrovici, KFOR potvrdio da je to njihov dron: "Zbog kvara sletjela u vrt obiteljske kuće" Slika nije dostupna "SRBIJA MORA PRIZNATI DA JE KOSOVO DRŽAVA" Albanski premijer uputio oštru poruku srpskome kolegi

Neovisno Kosovo bit će posvećeno miru i stabilnosti, stoji u
deklaraciji koju je usvojio kosovski parlament. Deklaracija sadržava tri glavna dijela - dio koji se odnosi na proglašavanje neovisnosti, obvezu ostvarivanja plana Marttija Ahtisaarija i poziv misiji EU da dođe i NATO-u da ostane na Kosovu. 

>> Reakcije Rusije i europskih zemalja na kosovsku neovisnost

>> SAD pozdravlja nezavisnost Kosova

>> Hitna sjednica Vijeća sigurnosti zbog Kosova

>> Koštunica: Protupravno je proglašena lažna država Kosovo

>> Tadić: Srbija nikada neće priznati neovisnost Kosova

>> Srbijanska Vlada solidarna sa Srbima na Kosovu

>>
Fatmir Sejdiu: Kosovo 'neće od prvog dana biti raj'

>> KFOR: Na Kosovu mirno

>> Bush podržao plan neovisnosti Kosova

>> James Woolsey: Rusija se dokazuje na slučaju Kosova

>> Beograd: Skup protiv kosovske neovisnosti prošao bez incidenata

>> Stotine srpskih rezervista u uniformama pokušale ući na Kosovo

"Kosovo je demokratsko, svjetovno i multietničko društvo, koje će prihvatiti civilnu i vojnu međunarodnu nazočnost", kaže se u tekstu deklaracije. 

Deklaracija polazi od plana posebnog izaslanika UN-a za
Kosovo, Finca Marttija Ahtisaarija, o neovisnosti pod međunarodnim nadzorom, koju bi osiguravala i nadzirala misija Europske unije. Riječ je o planu koji je su prihvatile zapadne zemlje, no u Vijeću sigurnosti UN-a blokirala ga je Rusija, koja se protivi neovisnosti Kosova.

Civilnu nazočnost osigurat će Europska unija, a vojnu KFOR,
međunarodne snage kojima na Kosovu zapovijeda NATO, a koje su nazočne u pokrajini od 1999., gdje će ostati i nakon proglašenja neovisnosti.

U deklaraciji se također ističe spremnost kosovske strane za razvoj dobrosusjedskih odnosa sa svima, uključujući i Srbiju.

Deklaracija kojom se Kosovo proglašava neovisnom i suverenom državom sadržava i dijelove preambule prijedloga novog Ustava, u kojem se navodi da je Kosovo država svih njegovih građana.

Kosovska skupština usvojila odluku o zastavi

Kosovska Skupština prihvatila je i prijedlog nove državne zastave Kosova.

Nova zastava ne sadrži nacionalne simbole, već se na plavoj podlozi, istoj kao na zastavi Europske unije, nalaze obrisi države Kosova sa šest žutih zvijezda iznad njih.

Usvajanjem odluke o zastavi završeno je izvanredna sjednica Skupštine Kosova, kojom je Kosovo proglašeno neovisnom državom pod službenim nazivom Republika Kosovo. 

Slavlje na ulicama

Istodobno, nekoliko desetina tisuća građana slavi na ulicama 
Prištine, a proslava neovisnosti protječe u mirnom i dostojanstvenom ozračju.

Građani Prištine i drugih kosovskih gradova i mjesta već su
prijepodne počeli proslavljati najavljeno proglašenje neovisnosti, a pridružili su im se i brojni Albanci iz Makedonije i Albanije.

Odmah nakon što je Skupština Kosova usvojila deklaraciju o
neovisnosti, u Prištini, a kako javljaju elektronički mediji, i u
drugim gradovima na Kosovu, počelo je veliko slavlje. Ulice su prepune građana.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju