Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Koštunica: Nikad nećemo priznati lažnu državu Kosovo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski premijer Vojislav Koštunica u nedjelju je izjavio da je na dijelu Srbije koja je pod kontrolom NATO-a protupravno proglašena, kako je kazao, "lažna država Kosovo, koju Srbija nikad neće priznati".

"Dok postoji srpski narod, Kosovo je Srbija", poručio je Koštunica na izvanrednoj konferenciji za novinare, koju su prenosile srbijanske nacionalne televizije. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

On je ustvrdio da je do proglašenja "lažne države" dovela "destruktivna, surova i nemoralna politika" SAD-a, koje su "kršeći međunarodni poredak zbog svojih vojnih interesa ponizile i Europsku uniju" i prisilile EU na gaženje svih načela za koje se zauzima.

"EU je pognula glavu, zato je i ona odgovorna za sve pogubne
posljedice koje će nastupiti", kazao je Koštunica, dodajući da "pravi temelj lažne države čine bombe koje je NATO prosipao po Srbiji" 1999. godine.

>> Tadić: Srbija nikada neće priznati neovisnost Kosova

"Nikada se nije jasnije pokazala istina zašto je Srbija divljački
razarana pod NATO-ovim bombama", kazao je Koštunica, te dodao da za Srbiju "ne postoji niti će postojati lažna država", kao i da svi oni koji na Kosovu poštuju državu Srbiju mogu računati na još veću brigu i solidarnost.

"Upozoravamo da je od ulaska NATO-a na Kosovu ubijeno i protjerano mnogo Srba, da su mnoge kuće i crkve spaljene", konstatirao je Koštunica, dodajući da je "nasilja bilo previše" i da Srbija traži sigurnost za kosovske Srbe.

Koštunica je kazao i da je "Srbija stara država, a srpski narod stari europski narod", te da građani moraju zajedno "cijelom svijetu pokazati da ne pristaju na lažnu državu", zbog čega će Vlada Srbije s parlamentarnim strankama idućega tjedna organizirati mirne prosvjede, u kojima građani moraju pokazati da su - za razliku od SAD-a i EU - "dostojanstveno iznad sile".

"Pravo, pravda i sloboda vodit će sve nas do trenutka dok Kosovo ne vratimo tamo gdje mu je mjesto, u ustavni i pravni poredak Srbije", kazao je srbijanski premijer, dodajući da je Vlada Srbije već proglasila nevažećom kosovsku odluku o neovisnosti, kao i da će poništiti sve buduće akte koji iz nje budu proizašle.

Premijer Koštunica nije govorio o mogućim mjerama koje će Srbija poduzeti protiv onih država koje priznaju neovisno Kosovo.

Neposredno nakon premijerova obraćanja javnosti u Vladi Srbije, ispred američkog veleposlanstva koju čuvaju jake policijske snage, okupilo se, kako javljaju beogradski elektronički mediji, oko 50 navijača "Crvene zvezde" koji su uzvikivali "Ne damo Kosovo", te se potom uputili prema zgradi Vlade Srbije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene