Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Reakcije Rusije i europskih zemalja na kosovsku neovisnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija i europske zemlje reagirale su danas na proglašenje kosovske neovisnosti. Dok Moskva ovo jednostrano proglašenje neprihvatljiv, europske zemlje ocjenjuju ga važnim razvojem događaja i pozivaju kosovske vlasti da zaštite prava manjina, javljaju svjetske novinske agencije.

Oba doma ruskog parlamenta usvojit će u ponedjeljak zajedničku izjavu u povodu kosovskog proglašenja neovisnosti, izjavio je predsjednik ruske Dume, donjeg doma parlamenta, Boris Grizlov.

Pročitajte i ovo Marijan Pavliček suverenisti i mostovci protiv Glasanje o Turudiću podijelilo saborsku desnicu: "Ovo sve više sliči na autokratske režime Afrike ili Azije" Sabor ostaje kandidat Reakcije oporbe: "Inzistiranjem na Turudiću HDZ i Plenković žele zaštititi sebe"

"Naša će izjava biti dovoljno konkretna i određena", rekao je Grizlov.

Rusija smatra neprihvatljivim jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova i inzistira na nastavku pregovora između Beograda i Prištine.

"Jednostranim proglašenjem neovisnosti narušen je suverenitet Srbije, Povelja UN-a, Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, načela Helsinške deklaracije, kosovski ustavni okvir, dogovori na visokoj razini Kontaktnoj skupini", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova smatra da je proglašenje neovisnosti "važan razvoj događaja" za Kosovo, izjavio je glasnogovornik ministarstva.

"To je važan razvoj događaja koji stvara novi kontekst za status Kosova", rekao je glasnogovornik.

Šef francuske diplomacije Bernard Kouchner, koji boravi u posjetu Jeruzalemu, poželio je sreću Kosovu.

"Želim sreću Kosovu", rekao je Kouchner dodajući da je prema njegovu mišljenju takav razvoj događaja "uspjeh međunarodne zajednice i Europe". "Time se završavaju patnje", ustvrdio je.

Komentirajući reakciju Srbije, koja je izjavila da nikad neće priznati neovisnost Kosova, Kouchner je rekao da "na to ne bi trebalo tragično gledati", te da to ne predstavlja neuspjeh.

"To je početak, nije bilo drugih mogućnosti", istaknuo je Kouchner.

Švicarska očekuje da će kosovske vlasti zaštititi prava svih manjina, priopćilo je švicarsko ministarstvo vanjskih poslova dodajući da je deklaracija o neovisnosti Kosova bila je očekivana.

"Očekujemo da će kosovske vlasti zauzeti za dobrobit svih stanovnika i zaštitu ljudskih prava manjina", navodi se u priopćenju.

Također se ističe da je "Kosovo prioritetno područje švicarske vanjske politike", ali da Švicarska "ne zaboravlja da je Srbija važan partner".

Vatikan je pozvao u nedjelju čelnike Srbije i Kosova da budu razboriti te da nastoje izbjeći ekstremističke reakcije i nasilje nakon proglašenja kosovske neovisnosti.

Mađarska želi da se Kosovo pridržava Ahtisaarijeva plana kojim se jamče manjinska prava, izjavio je šef diplomacije Kinga Goncz.

"Mi smatramo iznimno važnim da se Kosovo pridržava načela i vrijednosti postavljenih u Ahtisaarijevu planu... a to uključuje demokraciju, vladavinu zakona i tržišnu ekonomiju. Međutim, to prije svega znači jamčenje prava manjinama", rekao je ministar.

Poljska će vjerojatno priznati neovisnost Kosova, izjavio je predsjednik poljskog parlamenta Bronislaw Komorowski.

"Vjerujem da će Poljska biti među onim državama koje će priznati neovisnost Kosova, vođene činjenicom da nitko nije našao učinkoviti način da ujedini dva smrtna etnička neprijatelja", rekao je on.

Stajalište Poljske je stajalište većine članica Europske unije, istaknuo je.

Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Lluis Maria de Puig pozvao je sve strane da održe svoje obećanje da će očuvati mir i dijalog u svim okolnostima i da će se suzdržati od bilo kakvog poticanja na nasilje, ako i da će u potpunosti poštovati standarde Vijeća Europe glede ljudskih prava, vladavine zakona, prava nacionalnih manjina i postupanja prema izbjeglicama, raseljenim osobama i osobama bez državljanstva.

"Kakav god imalo status, Kosovo treba biti sigurno područje za sve one koji tamo žive bez obzira na njihovo etničko podrijetlo.", istaknuo je i izrazio žaljenje zbog toga što dvije strane nisu uspjele postići kompromis o statusu Kosova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene