Obavijesti Video Pretražite Navigacija

James Woolsey: Rusija se dokazuje na slučaju Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija svojim protivljenjem Zapadu oko rješavanja statusa Kosova ne želi pomoći Srbiji nego samo dokazati svoju obnovljenu globalnu važnost, ocijenio je bivši director CIA-e James Woolsey u intervjuu za Glas Amerike.

Dok SAD i EU podržavaju namjeru Kosova da proglasi neovisnost, Rusija se vrlo glasno protivi.

Pročitajte i ovo Xhelal Svecla Sudionici su identificirani Kosovski ministar unutarnjih poslova priziva podnošenje tužbe protiv napadača u Banjskoj: "Ta skupina bavila se kriminalnom djelatnošću i ranije" Eksplozija na Kosovu - 2 Policija na terenu VIDEO Eksplozija na Kosovu: Bačena ručna bomba pored motela, ima ozlijeđenih

"Mislim da se ovdje Rusija želi dokazivati. Oni rade sve što mogu, bilo to upletanje u postavljanje balističkih raketa u Poljskoj ili suprotstavljanje kosovskoj neovisnosti da bi rekli: "Ovaj dio svijeta radit će ono što mi Rusi kažemo... Slušajte što mi govorimo jer mi imamo naftu i plin", ocijenio je Woolsey, direktor CIA-e od 1993. do 1995., u vrijeme najžešćih borbi za neovisnost u bivšoj Jugoslaviji.

Prema njegovu predviđanju, vanjska politika Rusije bit će znatno manje agresivna, kako nove tehnologije budu umanjivale važnost plina i nafte.

Dok se Kosovo priprema proglasiti neovisnost od Srbije, Rusija iznova upozorava Zapad da ne prizna neovisnost te pokrajine. Ali, SAD i EU iskazali su spremnost da odmah priznaju neovisnost Kosova.

Bivši director CIA-e kaže da su sloboda i pravo na samoodređenje vrlo duboko urezane u psihu američkog naroda. "Amerikanci naginju k tom da podržavaju zemlje koje imaju stvarne nesuglasice s državom koja dominira nad njima dugo vremena, kao što je to slučaj s Kosovarima kojima su dominirali Srbija i Jugoslavija i koji žele postati neovisni".

Woolsey, koji je trenutno predsjednik ugledne američke konzultantske tvrtke 'Booz Allen and Hamilton', kaže da se SAD i Rusija ne kreću k novom hladnom ratu, ali se dvije države udaljavaju jedna od druge.

"Mislim da je Rusija osnovni problem. To je zemlja koja koristi svoju naftu i prirodni plin kako bi vršila pritisak na susjedne zemlje da rade ono što ona želi", kazao je Woolsey.

Rusija, prema njegovim riječima, nema pozitivan utjecaj u dogovaranju o smjernicama svjetske politike, u razgovorima o Bliskom istoku ili širenju nuklearnog naoružanja ili o drugim pitanjima.

"Čini se da je prvi i osnovni cilj režima predsjednika Vladimira Putina da dominira nad susjedima i da svi rade ono što on hoće, što god to bilo", smatra bivši čelnik CIA-e.

Woolsey kaže da se Kremlj služi svojim izvorima energije kao što su nafta i plin kao strateškim oružjem za ostvarivanje svojih vanjskopolitičkih ciljeva. Dodaje kako bi Europa trebala što prije početi s uporabom drugih izvora energije, kao što su nuklearna i obnovljiva energija, kako bi zadržala svoju vanjskopolitičku neovisnost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene