Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush podržao plan neovisnosti Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush podržao je u nedjelju plan o neovisnosti Kosova pod međunarodnim nadzorom, naglasivši da će Washington surađivati sa svojim saveznicima kako bi se spriječilo moguće nasilje u pokrajini.

Govoreći na konferenciji za novinare tijekom posjeta Tanzaniji, Bush je kazao da je stajalište SAD-a da status Kosova mora biti riješen kako bi se osigurala stabilnost Balkana, te je dodao da je zadovoljan najavom kosovske vlade da će poštivati prava srpske manjine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bush: 'Neovisnost Kosova donijet će mir Balkanu' Slika nije dostupna Fried: 'Neovisno Kosovo u najboljem interesu Srbije'

"Sjedinjene Države će nastaviti surađivati sa svojim saveznicima kako bi se osiguralo da ne bude nasilja", rekao je Bush na konferenciji za tisak zajedno s tanzanijskim predsjednikom Jakayom Kikweteom.

Kosovski parlament trebao bi proglasiti neovisnost u nedjelju
poslijepodne, gotovo devet godina nakon što su se srpske snage pod vojnim pritiskom NATO-a povukle iz pokrajine.

Bush nije izravno odgovorio na pitanje hoće li SAD priznati
neovisnost Kosova, ali je rekao da SAD podržava plan mirovnog posrednika UN-a Marttija Ahtisaarija koji predviđa neovisnost pokrajine pod međunarodnim nadzorom.

Bush je isto tako pozvao Srbiju da ostane predana europskim
ciljevima.

"Mi isto tako vjerujemo da je u interesu Srbije da ostane povezana s Europom, a srpski narod treba znati da u Americi ima prijatelja", dodao je Bush.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene