Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srbijanska Vlada solidarna sa Srbima na Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dužnosnici srbijanske Vlade danas su, tijekom obilaska srpskih enklava na Kosovu, poručili da će srpska država ostati prisutna na Kosovu kako bi građanima, koji su ostali lojalni Srbiji, omogućila normalan život, unatoč proglašenju neovisnosti te pokrajine.

Srbijanski ministar za Kosovo, Slobodan Samardžić, izjavio je u Kosovskoj Mitrovici, da će srpska država ostati na Kosovu "tamo gdje je moguće" te je ponovio da Beograd odbija surađivati s misijom Europske unije i kosovskim Albancima.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

"Srpska država ostat će prisutna na Kosovu kako bi svojim građanima, Srbima i svima koji su lojalni Srbiji, omogućila normalan život", izjavio je Samardžić u Kosovskoj Mitrovici, etnički podijeljenom gradu na sjeveru Kosova.

Srbijanske institucije ostat će prisutne "tamo gdje je to moguće", rekao je.

Beogradska vlada ne namjerava "surađivati ni s misijom EU ni s ilegalnim institucijama" kosovskih Albanaca, rekao je Samardžić u Mitrovici.

Beograd će nastaviti suradnju s UNMIK-om na Kosovu, jedinom "legalnom misijom u skladu s rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN te s KFOR-om razmještenom na Kosovu", rekao je Samardžić.

Beograd "ne predviđa ni blokade ni vojne akcije dok god KFOR može jamčiti sigurnost Srba u pokrajini", dodao je Samardžić.

Potpredsjednik Vlade Srbije, Božidar Đelić, koji je posjetio najveću srpsku enklavu na Kosovu, Štrpce, izjavio je za Tanjug kako je htio iskazati solidarnost sa stanovnicima te općine i poručiti da je srpska administracija prisutna i dostupna građanima koji su lojalni Srbiji.

"Željeli smo pokazati solidarnost sa svim građanima naše južne pokrajine koji su lojalni Srbiji, da pokažemo da smo uz njih i da u ovom teškom trenutku mogu računati na našu konkretnu podršku", izjavio je Đelić.

On je najavio da će kosovske Srbe idućih tjedana i mjeseci intenzivno obilaziti predstavnici vlasti Srbije.

Vlada Srbije će, istaknuo je, razmotriti mogućnost izgradnje male hidrocentrale u općini Štrpce kako bi se trajno riješio problem opskrbe električne energije.

Ministar energetike Aleksandar Popović koji je posjetio kosovske Srbe u Ranilugu i Kosovskoj Kamenici, obećao je da će pomoć u budućnosti biti upućivana u još većem opsegu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene