Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Beograd: Skup protiv kosovske neovisnosti prošao bez incidenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjedni skup protiv kosovske neovisnosti, održan u subotu poslijepodne u Beogradu ispred veleposlanstva Slovenije, trenutačne predsjedateljice EU-a, protekao je bez većih incidenata.

Na skupu je sudjelovalo više stotina uglavnom mladih pripadnika nacionalističkih nevladinih organizacija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

Okupljeni su u nekoliko navrata uspjeli probiti policijski kordon i doći do ulaza u veleposlanstvo, ali je policija uspjela spriječiti veće incidente.

Prosvjednici su skandirali "Kosovo je srce Srbije", pjevali pjesme "Tamo daleko" i "Vidovdan", a osim srpskih zastava viđeni su i transparenti na kojima je, među ostalim, pisalo "Grijeh je šutjeti o stradanju Srba" i "Sini sjajno sunce s Kosova, ne damo te zemljo Dušanova".

Okupljeni su najprije pročitali prosvjedno pismo upućeno slovenskom predsjedništvu EU-a, koje su potom ostavili na vratima slovenskog veleposlanstva. Ranije je bilo najavljeno da u zgradi veleposlanstva neće biti nikoga.

"U ovom prijelomnom trenutku za srpski narod i državu, organizacija kojom vi predsjedavate, djelujući izravno protiv interesa Srbije i srpskog naroda, ima jasnu namjeru da protupravno sudjeluje u otcjepljenju dijela našeg suverenog teritorija", navodi se u pismu organizatora prosvjeda.

U pismu se upozorava i države članice EU da "dobro razmisle što čine", jer će protupravno priznanje Kosova ponovo aktivirati srpsko pitanje na Balkanu, kao i pitanje "umjetno stvorenih AVNOJ-evskih granica".

"Zahtjevamo od slovenskih kompanija koje posluju na srpskom tržištu da se, s obzirom na činjenicu da stječu dobit zahvaljujući građanima zemlje čiji teritorij otima njihova vlada, izjasne o ovakvoj politici svoje države", navodi se u pismu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene