Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Danska policija uhitila je u utorak poslijepodne više od trideset osoba, među kojima su čelnici mreže Climate Justice Action (CJA), i zaplijenila bicikle uoči prosvjeda planiranih za srijedu ispred Bella Centera, gdje se održava UN-ova konferencija o klimi, doznaje se od više izvora.


'Policija je preventivno uhitila naše simpatizere te zaplijenila bicikle i drugu opremu za naš sutrašnji marš. To su očajnički pokušaji da se ušutka glas protivnika summita', rekla je Anna William, glasnogovornica CJA-e. Dvije nevladine organizacije, Justice Action i Climate Justice Now, planiraju održati "narodnu skupštinu" ispred Bella Centera, nakon marša koji će se tijekom jutra održati u prigradskom naselju Kopenhagena.

>> VIDEO: Veliki prosvjedi zbog klimatskih promjena

Akciju pod nazivom 'Preuzimanje vlasti' trebali bi unutar ograđenog područja poduprijeti uglavnom izaslanici i nevladine organizacije iz zemalja u razvoju. Danska policija je uhitila gotovo 1.600 ljudi, većinom stranaca, od 7. prosinca, kada je počeo susret na vrhu o klimi. Velika većina ih je puštena pošto su 6 do 12 sati proveli u posebnom zatvoru pokraj Kopenhagena. (Hina)

Vezani članci Privođenje osumnjičenih za stečajne malverzacije Stečajnom sucu i još troje osumnjičenih određen jednomjesečni istražni zatvor, tereti ih se da su ukrali 30 milijuna kuna Slika nije dostupna Samo pola stupnja odlučuje o životu i smrti stanovnika ovog područja