Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedni marš

VIDEO: Veliki prosvjedi zbog klimatskih promjena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Desetine tisuća prosvjednika demonstriralo je diljem svijeta zbog klimatskih promjena.

Prosvjednici traže konstruktivan i obvezujući sporazum na summitu o klimatskim promjenama koji se do 18. prosinca održava u Kopenhagenu, dok je na prosvjedima u Danskoj došlo do prvih izgreda, objavili su službeni izvori. U samome središtu glavnoga danskog grada oko tri stotine prosvjednika odjevenih u crno razbijalo je izloge trgovina, nedugo nakon što je u najavljeni prosvjed ispred zgrade parlamenta krenulo gotovo 100 tisuća demonstranata. Skupina od tristotinjak mladih u crnom, naoružanih kamenjem i čekićima razbijala je izloge u središtu grada, istodobno puštajući suzavac.

Pročitajte i ovo Napad u Kopenhagenu nastao stampedo VIDEO Policija otkrila detalje o napadaču iz trgovačkog centra u Danskoj, objavljena snimka pucnjave Pucnjava u trgovačkom centru - 3 KAOS u Kopenhagenu Nekoliko mrtvih u pucnjavi u trgovačkom centru: "Mislili smo da je riječ o pljački, ali pucao je u ljude, ne u strop ili pod"

>> Diljem svijeta prosvjedi za spas planeta, a RH...

>> Peticija s 10 milijuna potpisa za sporazum o klimi

Središnji prosvjed zbog summita održava se u Kopenhagenu, koji je zato pod policijskom opsadom U tome ih je pokušalo spriječiti pedesetak specijalaca, no bez uspjeha. Incidenti skupine odjevene u crno uslijedili su samo pola sata nakon početka najavljenih prosvjeda više desetaka tisuća demonstranata koji su krenuli ispred zgrade parlamenta do kongresnog Bella Centera, šest km udaljenog od središta Kopenhagena, gdje se održava summit. Mnogi prosvjednici doputovali su iz nekoliko velikih njemačkih gradova, potom iz Londona iz Amsterdama te iz Milana, no bilo je ondje Kineza i Koreanaca te državljana nekih afričkih zemalja. Jedan od prosvjednika maskiran u Djeda Mraza nosio je transparent s upozorenjem da se zatopljenje na Arktiku događa dva puta brže nego drugdje na Zemlji te transparent: ‘Moj sob to više ne može podnijeti.’

Uključile se i poznate ličnosti

Organizacija Oxfam angažirala je nekoliko poznatih ličnosti, među kojima dansku manekenu Helenu Christensen, beninsku pjevačicu Angelique Kidjo, bivšu povjerenicu UN-a za izbjeglice Mary Robinson koje su govorile prosvjednicima okupljenim u Kopenhagenu. I južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu trebao bi večeras sudjelovati u paljenju svijeća ispred kongresnog centra Bella. U azijsko-pacifičkoj regiji, u kojoj se nalaze mnoge države, među kojima je veliki broj otočnih država, osobito pogođenih globalnim zatopljenjem - zbog podizanja razine mora, prosvjedi su privukli više od 50.000 osoba. Prosvjedovalo se i u Australiji. Osobito velik broj prosvjednika okupio se u Canberri, Sydneyu i Melbourneu. U Manilli je prosvjedovalo nekoliko stotina demonstranata, uglavnom studenata. U Hong Kongu i Džakarti također se okupilo više stotina prosvjednika.

600 do 700 uhićenih u Kopenhagenu

Između 600 i 700 osoba uhićeno je u subotu u policijskim akcijama u Kopenhagenu, gdje su ulicama u mimohodu prošli desetci tisuća ljudi u vrijeme održavanja konferencije o klimi, izvijestila je danska policija. Po zadnjem policijskom izvješću bilo je četiristotinjak uhićenih. Kako navodi policija, većina uhićenih su članovi 'Blacks Blocsa', izrazito nasilnih autonomnih skupina iz sjeverne Europe koje su izazivale nered i na NATO-ovu susretu na vrhu u travnju u Strasbourgu, na istoku Francuske. 'Pripadnici Black Blocsa viđeni su u 14.40 kako skupljaju kamenje koje su zatim bacali na bivšu burzu i na nekoliko izloga ministarstva vanjskih poslova' te na pročelje jedne banke, dodaje se u priopćenju.

'Policija je, strahujući od eskalacije nasilja, oko 15.30 sati odlučila okružiti prosvjednike u Amagerbrogadeu, na otoku Amageru' na kojemu su zračna luka i Bella Center, gdje se održava UN-ova konferencija o klimi, dodaje se u tekstu. Izgredi su izbili nedugo nakon početka prosvjeda, kada je skupina od stotinjak maskiranih prosvjednika, odjevenih u crno, počela lomiti izloge u središtu grada. Kako navode nevladine organizacije, Black Blocsi su najavili akcije na Bella Center idućeg tjedna, u času kada će se ondje okupiti ministri radi pripreme dolaska oko 110 predsjednika država radi zaključenja novog ugovora o klimi koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2013. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene