Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbili prisegnuti

Konstituiran novi saziv Skupštine Srbije: Oporba napustila sjednicu, Hrvati ostali bez zastupnika

Srbijanska oporba drži plakate s natpisima
Srbijanska oporba drži plakate s natpisima Foto: Afp
U Srbiji se u utorak održala konstitutivna sjednica srbijanskog parlamenta, no prekinuta je jer su članovi oporbe napustili sjednicu. Nisu imenovani obnašatelji funkcija parlamenta.

Konstitutivna sjednica srbijanskog parlamenta prekinuta u utorak nakon što su prethodno formalno potvrđeni mandati izabranih zastupnika, no sama sjednica završena je bez službene najave o tome kada će biti održan njen nastavak, na kojem bi trebalo izabrati predsjednika parlamenta i njegova radna tijela.

Novi saziv Skupštine Srbije konstituiran je uz zvižduke i povike zastupnika oporbe, koji su na početku sjednice prosvjedovali zbog izbornih nepravilnosti te su ustali i podignuli transparente na kojima je, između ostalog, pisalo "Izbori su pokradeni", "Kosovo je Srbija", kao i fotografija Aleksandra Vučića na kojoj je pisalo "Šef mafije".

Na skupštinskoj galeriji potom je izvješen transparent s porukom "Dosovske lopuže, opet biste pljačkali Srbiju. Neće moći", što je aluzija na koaliciju Demokratske oporbe Srbije, koja je preuzela vlast poslije pada Slobodana Miloševića. Pojedine stranke u današnjoj oporbenoj koaliciji bile su dio tadašnjeg DOS-a, no dio tadašnjih pripadnika DOS-a danas su članovi vladajućeg SNS-a.

Zastupnici vladajuće stranke taj transparent pozdravili su pljeskom, dok je najstariji zastupnik, koji je predsjedao konstitutivnom sjednicom Stojan Radenović (SNS), nastavio voditi sjednicu po protokolu, bez komentara.

Nakon službene potvrde mandata, Radenović je pozvao zastupnike na prisegu, ali su zastupnici i lijeve i desne oporbe tog trenutka napustili dvoranu, a potom odvojeno tekst prisege pročitali pred novinarima i kamerama u predvorju parlamenta. Poručili su da ne žele prisegnuti u društvu onih koji su "pokrali izbore".

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović Ocjena ustavnosti Ustavni sud odlučio o neradnoj nedjelji

Zastupnici dodatno pretresani mimo redovite kontrole

Na prosinačkim izborima prošle godine pobijedila je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS), ali je dio oporbe optužio vladajuće za izbornu krađu, napose u Beogradu, uz brojne nepravilnosti koje su konstatirali i međunarodni promatrači.

Početku današnje sjednice prethodila je neuobičajena sigurnosna provjera jer su zastupnici, osim redovitog prolaska kroz vrata za detektor metala, pojedinačno pretresani.

Žarko Korać, nekadašnji zastupnik i potpredsjednik Vlade u vrijeme premijera Zorana Đinđića, ocijenio je današnje pretrese zastupnika, mimo uobičajene procedure na detektorima za metal, kao "klasično zastrašivanje", nakon što su se ranijih dana u provladinim medijima pojavile spekulacije da će oporba izazvati incidente i baciti suzavac.

Pročitajte i ovo Ustavni sud Pitanje budućnosti Mreža mladih ide na Ustavni sud zbog HDZ-ova zakona: ''Nećemo mirno gledati kako nam se oduzima glas''

U novi saziv parlamenta ušlo je 10 izbornih lista, od kojih je pet manjinskih. Od 250 mjesta u parlamentu, koaliciji oko Srpske napredne stranke pripalo je 129, koaliciji lijevog centra Srbija protiv nasilja 65, Socijalističkoj partiji Srbije 18, konzervativno-desnoj koalicija NADA 13 i listi kontroverznog liječnika Branimira Nestorovića Mi - glas iz naroda 13 mandata.

Od manjinskih stranaka Savez vojvođanskih Mađara imat će šest mandata, po dva Ujedinjeni za pravdu-Usame Zukorlić i SDA Sandžaka-Sulejman Ugljanin i po jedan Ruska stranka i Politička borba Albanaca se nastavlja - Saip Kamberi.

Hrvatska zajednica neće imati svog zastupnika jer je Demokratski savez vojvođanskih Hrvata (DSHV) Tomislava Žigmanova nastupio u koaliciji s bošnjačkom strankom Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu, za koju je glasalo 29.066 birača, odnosno 0,76 posto i imat će dva zastupnika, ali ni jednog predstavnika hrvatske zajednice, jer je prvi kandidat DSHV-a bio četvrti na izbornoj listi.

U prethodnom sazivu Skupštine Srbije DSHV je imao jedno zastupničko mjesto, a čelnik stranke Tomislav Žigmanov bio je ministar za ljudska i manjinska prava u vladi.

Pročitajte i ovo Prosvjed fizioterapeuta - 1 Koeficijent i nama FOTO Fizioterapeuti prosvjeduju, Beroš im odgovorio: Previše vas je

Na konstitutivnoj sjednici održanoj u utorak trebao je biti izabran predsjednik, dopredsjednici parlamenta i glavni tajnik, te članovi radnih tijela i stalnih parlamentarnih izaslanstava u međunarodnim institucijama. Nastavak sjednice nije najavljen.

Nakon konstituiranja parlamenta rok za formiranje vlade je 90 dana, a prije izbora izvršne vlasti slijede konzultacije predsjednika države sa šefovima zastupničkih skupina, što prethodi odluci kome će biti povjeren mandat za sastav vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene