Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koeficijent i nama

FOTO Fizioterapeuti prosvjeduju, Beroš im odgovorio: Previše vas je

Aktualno Galerija Prosvjed fizioterapeuta - 4 Prosvjed fizioterapeuta - 4 Foto: Zeljko Puhovski/Cropix Prosvjed fizioterapeuta - 3 Prosvjed fizioterapeuta - 3 Foto: Zeljko Puhovski/Cropix Prosvjed fizioterapeuta - 2 Prosvjed fizioterapeuta - 2 Foto: Zeljko Puhovski/Cropix +0 Prosvjed fizioterapeuta - 1 Galerija 1/4 >>
Fizioterapeuti traže više koeficijente, a zvižducima i povicima "javi see" prozivaju i samog ministra. Na jednom od transparenata stoji natpis – di si radosti.

Ispred Ministarstva zdravstva u tijeku je prosvjed fizioterapeuta. Organizirala ga je neformalna grupa Magistara fizioterapije Hrvatske zbog nezadovoljstva neuvrštavanjem i neprepoznavanjem magistara fizioterapije u Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. 

Fizioterapeuti traže više koeficijente, a zvižducima i povicima prozivaju i samog ministra Vilija Beroša. 

Odgovor Ministarstva zdravstva

Priopćenjem se oglasilo Ministarstvo zdravstva, u kojem stoji kako se u sklopu reforme zdravstva formirala i Radna skupina stručnjaka koja će uz zdravstvenu administraciju definirati Zakon o fizioterapeutskoj djelatnosti, a koji će potom definirati ulogu magistra fizioterapije.

"Zdravstveni sustav definira potrebe na temelju iskazanih potreba bolnica ili domova zdravlja koja su u skladu sa zdravstvenom potrebom stanovništva na tom području. Dakle, zdravstveni sustav ne orijentira se prema studijskim programima", objasnili su.

Govoreći o fizioterapeutima, Ministarstvo je ustvrdilo da trenutačno postoje 384 studenta koja se školuju za magistre fizioterapije, što upućuje na to da se radi o hiperprodukciji pojedinih akademskih zvanja koja često ne prate potrebe javnog zdravstvenog sustava.

Često, istaknuli su iz Ministarstva, visoka učilišta kvotama ne prate potrebe u sustavu.

"Zbog toga intenzivno komuniciramo s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kako bismo utjecali da se akademska zvanja i upisne kvote što više približe potrebama naših pacijenata", objasnili su.

"Kada sve rezimiramo, ne mogu se prihvatiti pritisci pojedinih profesija u sustavu javnog zdravstva koje traže statusno i financijsko nagrađivanje dostignutih akademskih razina pojedinaca za kojima, objektivno, ne postoji stvarna potreba u obavljanju određenih poslova u sustavu javnog zdravstva", zaključili su iz Ministarstva zdravstva i dodali da je trenutačnom Uredbom predloženo povećanje koeficijenata za fizioterapeute srednje stručne spreme, kao i za prvostupnike fizioterapije koji rade u javnom zdravstvenom sustavu, i to od 7 do 10 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene