Cjepivo AstraZenece
Cjepivo AstraZenece Foto: DPA/PIXSELL

Nizozemska privremeno obustavlja cijepljenje AstraZenecom. Ukupno su otkazali oko 10 tisuća rezervacija. Dosad je tim cjepivom cjepljeno oko 400 tisuća stanovnika.


Nizozemska je u petak privremeno obustavila upotrebu cjepiva AstraZeneca za osobe mlađe od 60 godina nakon što je preminula žena koja se cijepila, priopćilo je tamošnje ministarstvo zdravstva. Odluka je donesena nakon najnovijih izvješća agencije za praćenje lijekova Lareb i razgovora sa zdravstvenim vlastima.

Oko 10 tisuća rezerviranih termina za cijepljenje AstraZenecom bit će ukinuto, prenosi Reuters

Policijsko vozilo - 1 Stanje teško ozlijeđene djevojčice i dalje je teško, ni liječnici s dugogodišnjim iskustvom ne pamte ovakve ozljede kod djece

Vlak naletio na vozilo u blizini Vodnjana 01 Tragedija u Istri: Vlak naletio na automobil, poginula jedna osoba

Privremeni prekid cijepljenja mlađih od 60 godina cjepivom AstraZeneca trajat će do 7. travnja, odnosno do datuma kada bi Europska agencija za lijekove (EMA) trebala ponovno dati smjernice.

Iz AstraZenece su priopćili da su u kontaktu s nizozemskim vlastima kako bi se riješila sva pitanja.

''Vlasti u Velikoj Britaniji, Europskoj uniji i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji zaključile su da pogodnosti upotrebe našeg cjepiva za zaštitu ljudi od ovog smrtonosnog virusa znatno premašuju rizike u svim odraslim dobnim skupinama'', izvjestili su iz AstraZenece.

Iz Lareb laboratorija rekli su da je primljeno pet izvješća o pojavi ekstenzivne tromboze nakon cijepljenja te da se to dogodilo sedam do 10 dana nakon primitka cjepiva.

''Riječ je o ženama između 25 i 65 godina. Tri pacijenta imala su opsežne plućne embolije. Jedan je umro, a jedan je imao i krvarenje u mozgu'', napisali su.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) Nakon snimke objavljene u Provjerenom, u kojoj je svjedok priznao da je lagao na sudu ne bi li spasio Kalmetu zatvora, o svemu se oglasio i DORH

Uoči Uskrsnih blagdana pojačan promet na graničnom prijelazu Bregana 01 Gužve na Bregani: Unatoč mjerama, turisti dolaze u Hrvatsku provesti uskrsni odmor

U Nizozemskoj je AstraZenecom cijepljeno oko 400 tisuća stanovnika, a izvješća su ''slična s ostalim izvješćima u Europi''.