Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skupovi diljem svijeta

Komemorativni skup u Zagrebu nakon napada na Charlie Ebdo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pedesetak ljudi, uključujući i predstavnike brojnih medija, okupilo se u četvrtak na zagrebačkom Trgu Francuske Republike kako bi paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća odali počast žrtvama napada na sjedište francuskog satiričnog tjednika Charlie Hebdo, u kojem je u srijedu ubijeno 12 osoba.

Zagrebačko okupljanje slijedi trend istovrsnih skupova koji se od jučer događaju u Francuskoj i diljem Europe i svijeta, a organizirala ga je Inicijativa mladih za ljudska prava, organizacija koja je članica Europskog pokreta za suzbijanje rasizma koji je potaknuo slične komemoracije u europskim zemljama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vlatko Cvrtila za Dnevnik Nove TV 'Nažalost, može se očekivati još napada' Slika nije dostupna 12 ubijenih FOTO Ovo su žrtve terorističkog napada na Charlie Hebdo

"Ovaj skup je izraz sućuti obiteljima ubijenih novinara i njihovim kolegama, ali istodobno i izraz podrške ideji slobodnog, otvorenog društva, slobode govora i medija. Charlie Hebdo je bitan kritički glas u društvu, jer je satira poseban oblik izražavanja u slobodnom društvu koji daje kritiku na specifičan način", izjavio je predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava Mario Mažić.

Izrazivši mišljenje kako će u jednoj mjeri islamska zajednica u Francuskoj i drugdje imati više problema nakon jučerašnje tragedije, kao što se vidjelo i po događajima u nizu američkih gradova nakon napada na SAD 11. rujna 2001., Mažić je ocijenio da je to "nažalost, reakcija društva koja dolazi iz straha".

"No ovakvi skupovi, uz napore nevladinih organizacija i medija, trebaju slati drukčiju poruku, poruku otvorenosti, prihvaćanja i tolerancije", istaknuo je predstavnik organizatora komemorativnog skupa.

UŽIVO U potrazi za naoružanom braćom ubojicama pretražuje se kuća po kuća!

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka, koji je nazočio komemoraciji na Trgu Francuske Revolucije, izjavio je kako mu je drago da se i u Hrvatskoj organiziraju događanja kojima se ne samo izražava sućut i solidarnost obiteljima stradalih i njihovim kolegama, nego i iskazuje "želja da se štiti maksimalna sloboda izražavanja i medijske slobode".

"Jučerašnji napad izvela je skupina zločinaca, a ne pripadnici jedne vjere ili neke nacije. Tu nema kolektivne krivnje i to treba imati na umu kako bismo sutra živjeli tolerantnije, slobodnije i sigurnije", kazao je Duka, izrazivši mišljenje kako bi muslimanske zajednice, koje su u mnogim državama već jučer osudile napad u Parizu, trebale učiniti više na raskrinkavanju ekstremističkih pojedinaca u svojim redovima.

Djelatnik francuskog veleposlanstva u Zagrebu Stanislas Suber rekao je da, iako su svi još u šoku zbog tog "kukavičkog i barbarskog napada okupljanja ljudi u Francuskoj i svijetu, pa i ovdje u Hrvatskoj, jačaju vjeru da demokratske vrijednosti mogu nadvladati barbarstvo" i dodao kako to pruža utjehu svim Francuzima.

Naglasio je kako je veleposlanstvo dobilo brojne izraze sućuti ne samo od institucija hrvatske države, nego i od samih građana, istaknuvši da su "iznimno dirnuti tim izljevima solidarnosti te na neki način iznenađeni njihovom brojnošću".

Od 19 sati na zagrebačkom sredošnjem Trgu bana Josipa Jelačića održava se još jedan komemorativni skup u povodu jučerašnjeg napada u Parizu, nakon kojeg će se sudionici uputiti prema Zrinjevcu, gdje se nalazi francusko veleposlanstvo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene