Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon osam godina zatočeništva, bivši zastupnik kolumbijskog parlamenta uspio je pobjeći zloglasnom FARC-u. Je li bijeg Oscara Lizcana početak kraja nekad moćne pobunjeničke skupine?


Dehidriran i pothranjen, ali sretan. Nakon tri dana lutanja po kolumbijskim prašumama, 63-godišnji Oscar Lizcano konačno je na sigurnom.

Vezani članci Prosvjedi u Kolumbiji - 1 Razgovarali smo s Kolumbijcem koji nam je opisao žestoke prosvjede zbog porezne reforme u jeku pandemije: ''Mogli bismo bankrotirati'' Ivan Duque (Foto: AFP) Kolumbija u nedjelju bira predsjednika: Favorit desnice favorit, mir u zemlji nikako da zaživi

Političaru, koji je najduže bio u rukama zloglasnog FARC-a, pomogao je dojučerašnji čuvar. 28-godišnjak se nije dvoumio kada je odlučio napustiti redove gerile.

Do jučer je pucao na kolumbijske vojnike, danas je heroj kojemu svi žele stisnuti ruku. Isaaza će biti nagrađen novčano i francuskim državljanstvom. Novac će dobiti od svoje vlade.

Za borbu protiv FARK-a Amerikanci su osigurali više od pet milijardi dolara. Državljanstvo je nagrada Francuske, zemlje čiju putovnicu ima Ingrid Betankur. Upravo je njezino zatočeništvo bilo povod za takvu nagradu dojučerašnjim gerilcima. Vojnom akcijom političarka je oslobođena u srpnju, nakon šest godina zatočeništa.