Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgolićen sustav

Koliko košta smrt? Krijumčari otkrili cijene putovanja za migrante, nude i popuste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postoji cijeli sustav punjenja brodova očajnim izbjeglicama, a da bi ih namamili što više krijumčari nude i popuste.

Istraga koju je proveo CNN pokazala je da krijumčari mame arapske i afričke migrante tako što im nude popust za mjesto na pretrpanim brodovima ako dovedu još potencijalnih putnika.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije Ilustracija Tri osobe ozlijeđene Muškarac koji je prevozio migrante pokušao pobjeći policiji: Zabio se u stup, a onda i u policijski automobil

Krijumčar u libijskom Tripoliju razgolitio je sustav za punjenje brodova s očajnim izbjeglicama, a razgovor je ekipa CNN- a potajno snimala pomoću mobilnog telefona.

U njemu su izložene cijene i poticaji koji se koriste za prikupljanje što većeg broja migranata na brodovima.

'EU je posebno odgovorna za migrante na Mediteranu'

Procjenjuje se da je na opasnom mediteranskom prijelazu samo ove godine umrlo 1600 migranata, a mnogi još čekaju svoj pokušaj dolaska u Europu. CNN-ov producenica krijumčara je upoznala preko posrednika u Tripoliju koji je pogrešno mislio da je Sirijka koja želi više žena iz Sirije dovesti na brod za Italiju.

Krijumčar ju je odveo u nedovršenu zgradu u predgrađu Tripolija, u blizini gradskih luka, gdje se smještaju već odabrani migranti do početka putovanja. Do zgrade se može doći hodanjem po uličici koja je prekrivena smećem, a u njoj se ističe niz soba odvojenih zavjesama u kojima sjede migranti.

'Za nas je prekasno, već smo ovdje, ali oni koji žele doći, bolje da ne dolaze'

Krijumčar je objasnio da je 'konačna cijena' za Sirijce, koje se često smatra bogatijima od afričkih migranata, 1000 dolara. Producentici je objasnio da će za svakog Sirijca kojeg dovede dobiti popust od 100 dolara pa će, ako ih dovede deset, putovati besplatno.

Objasnio je i da je popust dobro poznat, sugerirajući da je možda dio nepisanim pravila koja reguliraju trgovinu, te razlog zašto tako puno migranata dolazi na svaki brod.

U otklanjanju straha od putovanja trebalo je pomoći uvjeravanje krijumčara kako brodovi koje koriste imaju nove motore, te kako će im na putovanju pomagati satelitski telefon i GPS. Producenticu je uvjeravao i da će, u slučaju da se prijavi previše ljudi, putovati s dva broda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene