Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'EU je posebno odgovorna za migrante na Mediteranu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija mora biti spremna nositi se s priljevom migranata koji prelaze Sredozemno more, izjavila je u srijedu visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Federica Mogherini nakon nekoliko brodoloma u kojima su poginule stotine imigranata.

"Kao Europljani smo posebno odgovorni za sprječavanje takvih drama i suočavanje s tom krizom", rekla je talijanska diplomatkinja prigodom susreta s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem u Washingtonu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika Slika nije dostupna U više operacija U samo jednoj noći kod Lampeduse spašeno čak 700 izbjeglica

Od početka godine u pokušajima prelaska Meditarana do Europe poginulo je više od 1750 imigranata, čak trideset puta više nego u istom razdoblju 2014. godine.

EU, Sjedinjene Američke Države i Afrička unija (AU) mogli bi "raditi zajedno na spašavanju života očajnih ljudi koji su u potrazi za boljim životom, u borbi protiv trgovine ljudima i protiv onih koji prebacuju te imigrante", rekla je.

Mogherini je u ponedjeljak s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Banom Ki-moonom i talijanskim premijerom Matteom Renzijem isplovila na more u znak solidarnosti s imigrantima, tjedan dana nakon brodoloma ribarskog broda koji je prevozio više stotina ilegalnih imigranta, pri čemu je poginulo više od 800 ljudi.

'Kapetan nas je ostavio na brodu. On je otišao, a nas je ostavio same'

Najveća prepreka s kojom su suočeni Europljani je kaos koji vlada u Libiji, odakle mnogi migranti kreću na iznimno opasnu avanturu preko Mediterana. Francuska i Velika Britanija namjeravaju tražiti od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda usvajanje rezolucije koja bi omogućila djelovanje u libijskim vodama protiv organizatora transporta nesretnih migranata.

"Zajednički radimo na pitanju Libije, koja se nalazi u prijelomnom trenutku u kojem je diplomacija na iskušenju", rekao je John Kerry.

Na izvanrednom summitu prošlog četvrtka u Bruxellesu čelnici EU su se dogovorili da će utrostručiti sredstva za operaciju Triton za nadzor i pomoć na Mediteranu.

Svakog dana više stotina imigranata, većinom Afrikanaca i Sirijaca, stiže do talijanskih obala. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene