Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije sve crno-bijelo

KARTA OTKRIVA Koliko je teritorija Islamska država izgubila ove godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad su na jednoj fronti dobivali, gubili su na drugoj, Sve to dokazuje da su džihadisti suviše 'rastegnuti'.

Iako je Islamska država, ili kako je se sve češće naziva - Daesh, i dalje velika prijetnja međunarodnoj sigurnosti, ovi militanti u posljednje vrijeme gube dijelove uporišta ključnih za njihovo djelovanje.

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji Napad na koncertnu dvoranu u Moskvi Spašavali goli život Svjedoci o paklu koji su prošli u dvorani u Moskvi: "Svi su vrištali, svi su trčali. Bilo je strašno, poput noćne more"

Analitičari IHS Conflict Monitora procjenjuju kako je Daesh od siječnja izgubio 14 posto teritorija na kojem su djelovali. Neka od oduzetih područja bila su im od iznimne važnosti za terorističke operacije, primjerice sirijski pogranični grad Tal Abyad koji je povezivao 'glavni grad' IS-a, Raqqu, s Turskom.

Izgubili su i dio autocesta koje su Raqqu povezivale s drugim džihadističkim uporištem - Mosulom. U Iraku su izgubili Tikrit i rafineriju nafte Baiji.

No, unatoč brojnim gubicima, važno je spomenuti i sve što je Islamska država osvojila ove godine - Ramadi, Palmira... A da su suviše rastegnuti po 'bojišnicama' dokazuje i da sa su ova dva grada uspjeli osvojiti dok su paralelno od Kurda gubili sjever Sirije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene