Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Knjiga o poljskom antisemitizmu uzburkala strasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljsko-američki povjesničar Jan Gross izabrao je Kielce, grad u kojemu je 1946. počinjen pokolj nad Židovima, za predstavljanje svoje knjige o poljskom antisemitizmu poslije rata, a koja je izazvala velike sporove u njegovoj prvoj domovini.

Dvorana u kojoj je u ponedjeljak navečer autor predstavio svoju knjigu bila je premalena za sve zainteresirane, a u cijeloj Poljskoj radijske i televizijske postaje izravno su prenosile raspravu.

Pročitajte i ovo Andrzej Duda Konzervativna ideologija Poljski predsjednik blokirao zakon i ugrozio živote i zdravlje žena i djevojaka Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve

U Kielcu se 4. srpnja 1946. dogodio pogrom, godinu dana poslije završetka rata i nacističkog genocida, kada je razjarena gomila masakrirala 40 Židova, slijedom neutemeljenih glasina da su Židovi ubili jedno dijete.

'Želio bih da ova knjiga postane Arhipelag Gulag poljskog
antisemitizma, kako bi ljudi shvatili kakav je je strašan otrov bio antisemitizam za kolektivnu poljsku dušu', rekao je Gross kojemu je većina pljeskala, a nekolicina ga izviždala.

U svojoj knjizi 'Strah', objavljenoj prije deset dana u Poljskoj,
koja je postigla golem uspjeh u knjižarama, Gross do u pojedinosti pripovijeda o pogromu u Kielcu.

On spominje i druge pokolje u kojima su stotine Židova, njih između 500 i 1.500, bile ubijene, a oko 60.000 njih koji su preživjeli nacistički genocid bili su primorani na egzil.

Protivnici Grossovih tvrdnji optuživali su ga za 'širenje laži' i
'protupoljskih osjećaja u svijetu', tvrdili da 'on nije profesor, već general prodan za škude američkih Židova', piše AFP i navodi da su policajci morali ljutite prosvjednike izgurati iz dvorane.

Neki su slušatelji zahvalili kazavši da bi Poljaci morali pognuti
glavu zbog tih događaja, a drugi izrazili strahovanja da bi knjiga mogla naštetiti procesu pomirenja židova i katolika.

Jan Gross je dodao da su i Židovi počinili pogreške prema Poljskoj te je istaknuo da antisemitizam nikako nije pojava svojstvena samo Poljskoj jer je postojala i u drugim europskim zemljama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene