Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biolozi otkrivaju

Klimatske promjene pomažu širenju smrtonosnih zaraznih bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neki znanstvenici tvrde da klimatske promjene utječu i na širenje smrtonosnih zaraznih bolesti na neočekivana mjesta.

Klimatske oscilacije gurnule su vrste u nov okoliš, a s njima i parazite, viruse i bakterije vezane za njih, tvrdi Daniel Brooks u znanstvenoj studiji objavljenoj u British Journalu. Osim toga ti paraziti mogu lako prijeći s jedne vrste na drugu, a kad to i naprave, novi organizam je znatno ranjiviji prema novom patogenu kojem je izložen, ističe za Vice News Brooks.

Pročitajte i ovo Ilustracija U velikom porastu Stručnjaci upozoravaju na bolest koju prenose sitne životinje raširene i u Hrvatskoj: Nalik je malariji, a za neke može biti i smrtonosna Učenici u školskim klupama IZ REVOLTA Zagrebačka nastavnica svim učenicima, njih oko 200, zaključila - petice: "Ne možemo reći da odobravamo, ali..."

"Klimatske promjene rezultiraju i migracijom vrsta, a uzevši u obzir i patogene, ta kretanja otvaraju brojne prilike za parazite da prijeđu na nove organizme, s kojima nikad prije nisu bili u kontaktu", ističe Brooks.

Prije se vjerovalo da se virusi i bakterije prenose samo na istu vrstu, no Brooks je pojasnio da oni to čine i tako da prelaze na srodne organizme. Brooks je do zaključka došao proučavajući podatke iz posljednjih 30 godina terenskog istraživanja te je isto tako pratio prijašnje vektorske bolesti, uključujući i do perioda posljednjeg ledenog doba.

"Te se promjene domaćina ne događaju nasumice. To se događa u točno određeno vrijeme", ističe Brooks. Kaže da su glečeri potisnuli biljke i životinje južnije pa su paraziti prešli na nove domaćine nakon posljednjeg ledenog doba. "To će se intezivirati s progresijom klimatskih promjena", dodaje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene