Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neki znanstvenici tvrde da klimatske promjene utječu i na širenje smrtonosnih zaraznih bolesti na neočekivana mjesta.


Klimatske oscilacije gurnule su vrste u nov okoliš, a s njima i parazite, viruse i bakterije vezane za njih, tvrdi Daniel Brooks u znanstvenoj studiji objavljenoj u British Journalu. Osim toga ti paraziti mogu lako prijeći s jedne vrste na drugu, a kad to i naprave, novi organizam je znatno ranjiviji prema novom patogenu kojem je izložen, ističe za Vice News Brooks.

Vezani članci Slika nije dostupna Pronađen nasukan nakon uragana: Razotkriven misterij zubatog čudovišta ''bez očiju'' Slika nije dostupna ZARAŽENE TISUĆE LJUDI Gripa stigla u Hrvatsku!

"Klimatske promjene rezultiraju i migracijom vrsta, a uzevši u obzir i patogene, ta kretanja otvaraju brojne prilike za parazite da prijeđu na nove organizme, s kojima nikad prije nisu bili u kontaktu", ističe Brooks.

Prije se vjerovalo da se virusi i bakterije prenose samo na istu vrstu, no Brooks je pojasnio da oni to čine i tako da prelaze na srodne organizme. Brooks je do zaključka došao proučavajući podatke iz posljednjih 30 godina terenskog istraživanja te je isto tako pratio prijašnje vektorske bolesti, uključujući i do perioda posljednjeg ledenog doba.

"Te se promjene domaćina ne događaju nasumice. To se događa u točno određeno vrijeme", ističe Brooks. Kaže da su glečeri potisnuli biljke i životinje južnije pa su paraziti prešli na nove domaćine nakon posljednjeg ledenog doba. "To će se intezivirati s progresijom klimatskih promjena", dodaje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju