Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kissinger: 'Pobjeda u Iraku više nije moguća'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka pobjeda u Iraku više nije moguća pod uvjetima za koje se Bushova administracija nada da će ih postići, no brzo povlačenje američkih snaga imalo bi "katastrofalne posljedice", izjavio je bivši američki državni tajnik Henry Kissinger, a prenio u ponedjeljak CNN.

U nedjeljnom intervjuu za BBC, Kissinger (83), veteran američke
diplomacije koji još uvijek među povremenim savjetnicima Bijele kuće, rekao je da se američki smjer u Iraku mora redefinirati te da bi jedna od posljedica mogao biti i raspad Iraka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Plan o smanjenju broja vojnika Posljednja američka borbena brigada napustila Irak Slika nije dostupna S 14 na 12 brigada Do rujna iz Iraka odlazi 12.000 američkih i 4.000 britanskih vojnika

Američki predsjednik George W. Bush u najnovijim je izjavama
naglasio da Sjedinjene Države moraju ostati u Iraku sve dok se
tamošnja vlada ne bude sposobna "sama održati i obraniti". Irački veleposlanik u SAD-u Samir al-Sumaidie u intervju CNN-u izrazio je neslaganje s Kissingerovim stajalištima.

Kissinger je naglasio da se vojna pobjeda u Iraku više ne može
postići. 

- Ako pod čistom vojnom pobjedom mislite na iračku vladu
koja može uspostaviti vlast u cijeloj zemlji, staviti pod nadzor
građanski rat i sektaško nasilje u vremenskom razdoblju koje će
pogodovati daljnjoj demokratizaciji, ne vjerujem da je to moguće, rekao je Kissinger.

Preuranjeno povlačenje 140 tisuća američkih vojnika, po njegovoj bi ocjeni, dovelo do "dramatičnog kolapsa" u Iraku, zbog kojeg bi se u konačnici američke snage morale vratiti u regiju.

Umjesto toga Kissinger smatra da se SAD treba distancirati od
građanskog rata i tražiti neko legitimno međunarodno rješenje,
vjerojatno kroz organiziranje međunarodne mirovne konferencije, uz uključivanje stalnih članica Vijeća sigurnosti UN, susjednih zemalja i regionalnih sila, poput Indije i Pakistana.

Podjela Iraka po etničkim linijama jedna je od mogućih posljedica. No, možda je bolje da ne bude i formalno provedena, smatra Kissinger.

Veleposlanik Al-Sumaidie izjavio je za CNN da članovi iračke vlade i vijeća za nacionalnu sigurnost vjeruju da se stanje u zemlji može stabilizirati, te istaknuo da imaju dovoljno pritisaka od susjeda u regiji i da im ne trebaju još i pritisci prijateljskih zemalja.

Senator i mogući predsjednički kandidat republikanaca John McCain u nedjelju je na ABC-u ponovio da treba povećati broj američkih vojnika u Iraku, jer Sjedinjene Države sada gube rat a američki vojnici se "bore i ginu za neuspjelu politiku". I on je upozorio na teške posljedice poraza.

McCain, veteran i ratni zarobljenik iz rata u Vijetnamu, od početka
rata 2003. dosljedno upozorava kako je u Iraku premalo američkih vojnika da bi kontrolirali tu veliku zemlju, te da nedostaje 100.000 vojnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene