Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudbina Atlantide

Otočje kojem prijeti nestanak...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jednoj pacifičkoj naciji prijeti nestanak zbog klimatskih promjena i podizanja razine mora. Riječ je o otočkoj državi Kiribati.

Iduća Atlantida je možda na pomolu jer Kiribatima prijeti vodena sudbina, ukoliko se trend podizanja razine mora i klimatskih promjena nastavi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Katamaran naletio na greben Četveročlana obitelj preživjela havariju na Pacifiku usred ničega: "Imali su veliku sreću" Slika nije dostupna Malena pacifička država Kiribati postaje nova Atlantida?

Riječ je o pacifičkoj naciji raspoređenoj na 33 otoka razasutih duž ekvatora. Ekstremna obalna erozija postala je u novije vrijeme česta pojava na Kiribatima te ozbiljno ugrožava ne samo ljepotu obale, već i budućnost te male nacije, prenosi CNN.

Međuvladin panel za klimatske promjene označio je Kiribate kao jednu od šest pacifičkih zemalja kojima podizanje razine mora najviše prijeti u budućnosti. Izvješće spomenutog panela ističe da bi zbog navedene erozije obale i kontaminacije izvora pitke vode, Kiribati do 2050. godine mogli postati nenaseljivi.

Andrew Teem, viši savjetnik za klimatske promjene kiribatske vlade, ističe da njegova zemlja u novije vrijeme doživljava takozvane "kraljevske plime", odnosno ekstremno visoke plime koje ugrožavaju prije neugrožena područja tog otočja. Teem kaže i da kao dječak nikad nije vidio takvo što, ali da je to u novije vrijeme postala stvarnost na Kiribatima.

Mnogi žitelji Kiribata već su pobjegli pred promjenama u glavni grad Kiribata na otoku South Tarawa. Danas pola stanovništva Kiribata živi u glavnom gradu , što ga čini jednim od najgušće naseljenih područja na Zemlji, jer ima gustoću stanovništva ravnu s Tokijem ili Londonom. Ako se trend nataliteta na tom otoku ne razmjesti po ostalim otočjima, populacija bi se prema predviđanjima do 2030. mogla udvostručiti.

"Poput svake otočke države u razvoju, naša populacija je mlada i razvija se na visokoj stopi, što već opterećuje naše zalihe pitke vode. Klimatske promjene taj problem samo dodatno naglašavaju", kaže Teem.

Unatoč navedenim problemima, stanovnici Kiribata nisu spremni napustiti svoje domove bez borbe. Uz svoje lokalne napore, koalicija otočkih zemalja na Pacifiku bori se s globalnim problemom klimatskih promjena u njezinom korjenu i na međunarodnoj razini, lobirajući za sporazume o smanjenju štetnih emisija ugljika u atmosferu ili kompenzaciju neindustrijaliziranim zemljama u razvoju za štetu uzrokovanu klimatskim promjenama koje izazivaju industrijske globalne sile.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene