Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Možda su otišli dalje'

Kinezi napreduju: Uspješan probni let 'nevidljivog' lovca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi radarima nevidljivi kineski lovac izveo je probni let, čime je potvrđen brz napredak u njegovoj proizvodnji, objavio je kineski predsjednik Hu Jintao.

Pročitajte i ovo Zaruke u avionu Nije to očekivala VIDEO Tijekom leta iz Beograda u jednom trenutku neočekivano se oglasio pilot: "Poštovani putnici govori vam vaš kapetan" Zrakoplov u pariškoj luci Orly, ilustracija Šokantno otkriće Iznenadili se onim što su pronašli u podvozju zrakoplova: "Tijekom leta tu je -50 stupnjeva"

Zračno krštenje nevidljivog zrakoplova J-20 zbilo se u vrijeme posjeta američkog ministara obrane Roberta Gatesa, koji je u Peking stigao kako bi pokušao popraviti vojne veze dviju velesila. Hu je nakon sastanka s Gatesom izjavio da je probni let ranije isplaniran i da ne predstavlja nikakvu demonstraciju sile pred američkim ministrom.

>> Tupoljev Tu-160: Bombarder koji čini čuda

Fotografije zrakoplova J-20 u letu iznad pokrajine Sečuana objavljene su na internetskoj stranici dnevnika Global Times i agencije Xinhue. Lovac izduženog trupa izveo je probni let u trajanju od petnaestak minuta, a zatim je sletio bez vidljivih problema, rekli su svjedoci, a prenijela su glasila.

Gates: Kinezi su 'možda otišli dalje'

Glasnogovornik kineske diplomacije, koji nije izrijekom potvrdio postojanje programa razvoja nevidljivog kineskog lovca, ocijenio je 'normalnom' činjenicu da Kina modernizira svoju vojsku. 'Kineski razvoj oružja i vojne opreme temelji se isključivo na potrebi Kine da se brani i da očuva svoju nacionalnu sigurnost, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost. On nije uperen ni protiv jedne zemlje i nema nikakav posebni cilj', rekao je Hong Lei.

Taj se model smatra kineskim odgovorom na nevidljivi lovac F-22A Raptor američkih zračnih snaga. SAD je trenutačno jedina zemlja u svijetu koja posjeduje operativni nevidljivi lovac-bombarder.

'Za proizvodnju prototipa sa značajkama nevidljivog zrakoplova i njegovo uključenje u borbeno okružje trebat će vremena', rekao je viceadmiral David Dorsett, direktor za obavještavanje u američkoj mornarici, rekavši da to može potrajati 'godinama'. U zrakoplovu kojim je letio u Peking, Gates je rekao da su Kinezi 'možda otišli dalje' u proizvodnji J-20, nego što su to procijenile američke obavještajne službe. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene