Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Letio 23 sata bez prekida

Tupoljev Tu-160: Bombarder koji čini čuda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva ruska strateška bombardera tipa Tupoljev Tu-160 uspješno su završila rekordan let od čak 23 sata u zraku te preletjevši daljinu od 18.000 kilometara.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Vladimir Drik istaknuo je kako je ovim letom potučen i prošlogodišnji rekord u vremenskoj dužini leta, kojeg je isto tako postavio Tu-160 i koji je trajao 21 sat. Zrakoplovi su uzletjeli iz grada Engelsa u regiji Saratov, s ciljem oblijetanja granica Ruske federacije. Pritom su dvaput dopunili gorivo u zraku, uz pomoć zračnog tankera Iljušina Il-78. Nakon 23 sata, uspješno su sletjeli u vojnu bazu u gradu Engelsu, otkud su i krenuli.

Pročitajte i ovo Zaruke u avionu Nije to očekivala VIDEO Tijekom leta iz Beograda u jednom trenutku neočekivano se oglasio pilot: "Poštovani putnici govori vam vaš kapetan" Zrakoplov u pariškoj luci Orly, ilustracija Šokantno otkriće Iznenadili se onim što su pronašli u podvozju zrakoplova: "Tijekom leta tu je -50 stupnjeva"

Rusi su iznimno ponosni na svojeg strateškog bombardera, ističući da, iako postoje vojni transportni i civilni zrakoplovi koji su veći od njega, on ipak ima najveći potisak motora, najveću nosivost među konkurencijom borbenih zrakoplova te najveću brzinu među teškim bombarderima u svijetu. U sovjetsko zrakoplovstvo ušao je u službu 1987. godine, a trenutno je u službi ruskog zrakoplovstva 16 tih zrakoplova. Oni se i dalje proizvode, ali u vrlo ograničenim brojkama.

Evo i nekih karakteristika Tupoljeva Tu-160

Posada: četiri člana
Ukupna dužina: 54,1 metar
Raspon krila: 55,70 metara kad su raširena i 35,60 metara kad su skupljena
Visina: 13,10 metara
Borbeni radius letenja: 7300 kilometara
Maksimalna visina leta: 16.000 metara
Maksimalna nosivost pri polijetanju: 267 tona
Pogon: četiri mlazna motora tipa Kuznetsov NK-32
Maksimalna brzina: 2220 kilometara na sat

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene