Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Namjerno ili ne?

Kinezi hakerskim napadom na 18 minuta 'preusmjerili internet'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski telekom je najvećim hakerskim napadom na čak 18 minuta velik postotak svjetskog internetskog prometa usmjerio na kineske rutere.

Napad se dogodio 8. travnja, a na njega je upozorila Komisija za američko-kineske ekonomske i sigurnosne odnose. 'Znamo što se dogodilo 8. travnja. Internetski je promet bio preusmjeren kroz Kinu. Još nismo sigurni radi li se o namjernom ili slučajnom incidentu', rekao je glasnogovornik Pentagona, David Lapan. Potvrdio je i da ne postoje naznake o zlonamjernim posljedicama preusmjeravanja čak 15 posto svjetskog internetskog prometa.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Zagrebu - 1 Hitne službe na terenu VIDEO/FOTO Prometna nesreća u Zagrebu: Automobil završio na krovu Dan bez mobitela u prometu - 5 Dan bez mobitela u prometu Glavne ubojice na cestama: "Moram priznati i biti iskren da ja to nekada radim"

Komisija je u izvješću za 2010. godinu upozorila da je na kineske rutere preusmjeren promet sa stranica američke vlade, vojnih stranica, kao i nekih komercijalnih stranica. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova negiralo je optužbe. Tvrde kako je stvarni događaj krivo prikazan i to u stilu hladnoratovskog razmišljanja. China Telecom je također demantirao da su obavijesti o preusmjeravanju prometa na kineske rutere poslane namjerno, piše Reuters.

Ugrožena sigurnost

'Tko bi mogao biti zainteresiran za komunikaciju ministarstva obrane i Vlade? Sigurno ne student sa Sveučilišta u Šangaju. Incident bi mogao nekome omogućiti da dođe do određenih e-mail adresa i tako izvornim porukama pošiljatelja pridoda zlonamjerne kodove ili drugi štetan software', rekao je umirovljeni američki pukovnik Larry Wortzel.

>> Izručenje hakera koji je upao u baze NASE i napravio štetu od 700 000 dolara

'Jednostavno ne možemo ostaviti da infrastruktura o kojoj ovisi život i smrt Amerikanaca ima tako slabu sigurnost', dodao je senator Sheldon Whitehouse.  Dean Cheng, stručnjak za pitanja kineske sigurnosti, smatra kako je ovo hakiranje samo dio sve učestalijih agresivnih kineskih cyber napada.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene