Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kineski miliarder Wang Jing dobio je koncesiju za izgradnju kanala koji bi spojio Atlantski i Tihi ocean, ali kroz Nikaragvu.


Država Nikaragva je hongkonškoj tvrtki HKND (Hong Kong Nicaragua Canal Development Investment) dala koncesiju na 50 godina, unutar koje se spomenuti kanal mora i napraviti. Kineski milijarder Wang Jing objavio je plan početka izgradnje kanala za 2014. godinu te dovršetak istog 2020. godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Uragan Nate znatno će oslabiti, no uzbuna je i dalje na snazi Slika nije dostupna Snažan potres od 7,2 stupnja pogodio Nikaragvu i Salvador, prijeti tsunami

>> VIDEO Pustinju pretvorili u šumu, posadili 600.000 stabala

Ako se uzme u obzir da bi taj kanal trebao biti dug ogromnih 285 kilometara, najavljenih šest godina za izgradnju istog zvuči pomalo suludo - 47,5 kilometara na godinu. No, s druge strane, to su Kinezi.

Cijena čitavog projekta iznosi 40 milijardi dolara, što se čini u usporedbi s navedenim, kao 'najmanji' problem. Postoji i jedan politički problem, a taj je da Nikaragva ne priznaje Peking kao glavni grad Kine, već Taipei. Odluka je to koju je Nikaragva donijela još 1990. godine.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova naglasilo je kako projekt u pitanju nema potporu kineske vlade, prenosi shanghaiist.com.

Ako ga Kinezi i naprave, onaj panamski bi se mogao doimati poput 'potočića' sa svojih 77 kilometara dužine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook