Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hitni sastanak

Kineski predsjednik uputio zabrinjavajuću poruku: "Moramo se pripremiti na najgori mogući scenarij"

Xi Jinping
Xi Jinping Foto: Afp
Kineski predsjednik Xi Jinping sazvao je hitni sastanak s glavnim dužnosnicima za sigurnost u zemlji. Pozvao ih je da se pripreme za najgori scenarij.

"Složenost i kompleksnost pitanja nacionalne sigurnosti s kojima se trenutno suočavamo značajno su porasli. Moramo razmišljati o najgorem mogućem scenariju i pripremiti se podvrgnuti velikim testovima jakih vjetrova i valova, pa čak i opasnog, olujnog mora", upozorio je kineski predsjednik Xi Jinping dok se obraćao članovima Komunističke partije.

Sankcije i trgovinski rat značajno su narušili dominaciju na koju je Kina navikla kroz proteklih deset i više godina.

"Moramo ubrzati i modernizirati državne sigurnosne sustave i mogućnosti, s fokusom napraviti ih učinkovitijima u praksi", istaknuo je Xi. Od prvog dana vladavine, najmoćniji lider u modernoj kineskoj povijesti, inzistira na što "efikasnijoj sigurnosti".

Također je pozvao Kinu da nastavi s izgradnjom nacionalnog sigurnosnog nadzora rizika i sustava ranog upozoravanja, poboljša obrazovanje o nacionalnoj sigurnosti i poboljša upravljanje podacima i sigurnost umjetne inteligencije.

Od dolaska na vlast prije deset godina, Xi je nacionalnu sigurnost učinio ključnom paradigmom koja prožima sve aspekte upravljanja Kinom, kažu stručnjaci.

Pročitajte i ovo Skup članica G7 Skup G7 Lavrov jako nezadovoljan, optužio G7: "Žele nas obuzdati"

Proširio je koncept nacionalne sigurnosti na sve, od politike, gospodarstva, obrane, kulture i ekologije do kiberprostora. Proteže se od dubokog mora i polarnih područja do svemira, kao i velikih podataka i umjetne inteligencije, piše CNN.

"Sve u Xijevoj NR Kini je nacionalna sigurnost i sve je veći fokus na bolju koordinaciju sigurnosti i razvoja, pri čemu sigurnosna strana pobjeđuje nad ekonomskom, čini se", napisao je Bill Bishop, dugogodišnji promatrač Kine.

Također, potpuno kontrolira domaće tajkune i onemogućava ih da čak u primisli postanu moćniji od njega.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene