Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kopne nade u spas više od 80 rudara zatrpanih ispod golemog odrona na Tibetu. Tisuće tona zemlje i stijena prekrile su njihov kamp kod rudnika zlata, srebra i bakra oko 70 kilometara od Lase.


Sve je manje nade bilo u nedjelju da će se nakon dva dana pronaći preživjeli u golemom odronu blizu rudnika bakra na Tibetu u kojemu je zatrpano više od 80 rudara, dok u akciji spašavanja sudjeluje oko 3.5000 ljudi, izvijestili su u nedjelju službeni mediji.

Spasioci, među kojima su neki razgrtali zemlju golim rukama, borili su se s velikom količinom snijega i s visinskom bolesti u tom području na visini od 4.600 m, u okrugu Maizhokunggaru, istočno od Lhasse, tibetske prijestolnice.

>> Odron tla: 83 rudara zatrpala zemlja dok spavali

Vezani članci Traje potraga za djevojkom u rijeci Neretvi kod Konjica - 1 Autom sletjeli u Neretvu: U rijeci pronađeno tijelo djevojke, preživjeli mladić na psihijatriji Nestao Dražen Zlomislić Nastavlja se potraga za nestalim vojnikom: Traži ga gotovo 150 vojnika, policajaca i HGSS-ovaca

Petnaest trupala pronađeno je u nedjelju, čime se ukupan broj mrtvih popeo na 17, pošto su u subotu pronađena dva poginula, izvijestila je Xinhua. Još je 66 rudara zatrpano pod nekih 2 milijuna prostornih metara zemlje nakon odrona u petak.

Stručnjaci ministarstva za zemlju i rudna bogatstva stigli su na mjesto događaja radi istrage o uzrocima nesreće, rekao je Yang Dongliang, direktor vladine agencije za sigurnost na radu. Službena agencija Xinhua piše da su spasioci "golim rukama" razgrtali zemlju jer je odron zatrpao cestu do rudnika pa strojevi nisu mogli proći.

Strahuje se od novog odrona

S obzirom na razmjere nesreće, mali su izgledi da je netko od rudara preživio, rekao je Wu Yingjie, zamjenik tajnika područnog odbora Kineske komunističke partije za autonomni Tibet. Spasioci moraju paziti da ih ne zahvati novi odron. Na vrhu planine pojavila se pukotina široka metar i duga 15 metara, dodaje Wu.

Većina rudara bili su radnici iz pokrajina Yunnana, Guizhoua i Sečuana, javlja agencija. Rudari su radili za podružnicu rudarske kompanije China National Gold Group Corporation (CNGG), jedne od najvećih u zemlji. Kina je zadnjih godina otkrila velika rudna bogatstva na Tibetu, među kojima desetke milijuna tona bakra, cinka i olova te milijarde tona željezne rudače, pišu vladina glasila.

U petak, kada se dogodio odron na Tibetu, u ugljenokopu na sjeveroistoku zemlje dogodila se eksplozija u kojoj je poginulo 28 rudara a 13 ih je spašeno, po službenim medijima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook