Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgradnja socijalističkih vrijednosti

Kina pojačava nadzor nad internetom i medijima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineske vlasti su naredile da se u zemlji pojača nadzor nad internetom, napose nad društvenim mrežama, kako bi spriječile objavljivanje 'glasina' i 'vulgarnosti', tjedan dana nakon plenuma Komunističke partije posvećena medijima.

Global Times piše na naslovnici u četvrtak da su kineski čelnici izradili desetogodišnje smjernice kako bi potaknuli 'izgradnju sustava socijalističkih vrijednosti' i ujedno povećali 'ugled Kine'.

Sve veća popularnost društvenih medija u zemlji koja već ima više od 500 milijuna korisnika interneta, zabrinjava Peking, kao i činjenica da je internet postao najčešći kanal kojim brojni Kinezi usmjeravaju svoj bijes zbog zloporaba i nepravde.

Uhićenja korisnika interneta

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Protiv zabrana Milanović o cajkama: ''Ne volim tu muziku, nikad je nisam podnosio. Ide mi na živce, bole me kosti od nje'' Slika nije dostupna zaraza se širi na slavljima Njemačka postrožuje mjere: Zabranjena su masovna događanja do kraja godine, kazne od 50 eura za nenošenje maski

Kako pišu glasila, policija je ovog tjedna počela uhićivati korisnike interneta koje sumnjiči za širenje 'glasina', a nadzor nad internetom, koji se ionako strogo pratio, dodatno se pojačava. I televizijske mreže u regionalnim središtima pozvane su da smanje zabavni program i uklone odveć 'materijalističke' sadržaje.

Plenum centralnog komiteta Kineske komunističke partije posvećen 'kulturnom razvoju' zemlje održan je sredinom listopada. Kako navode neovisni promatrači, riječ je o jačanju nadzora nad svim medijima, dok se za godinu dana sprema dolazak novog naraštaja političara.

Politbiro je 'raspravljao o nacrtu rezolucije centralnog komiteta o kulturnim reformama', izvijestila je službena agencija Xinhua, dodajući da će dokument 'biti vodič za ubrzavanje kulturnih reforma'.(Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene