Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kina i tibetska vlada u egzilu dogovorili nove razgovore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izaslanici kineske i tibetske vlade u egzilu dogovorili su, na prvome izravnom sastanku, nastaviti razgovore o Tibetu koji je, zbog vala prosvjeda protiv kineske okupacije te pokrajine postao svjetska tema uoči Olimpijskih igara u Pekingu.

Zatvoren za javnost, održan u nedjelju u južnokineskom Shenzhenz blizu Hong Konga, sastanak je bio prvi od izbijanja protukineskih prosvjeda u Lhasi i obližnjim pokrajinama, koje su kineske vlasti gušile uhićenjima, javlja agencija Reuters.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili"

Činjenica "da su izravno razgovarali važna je za tibetsko pitanje", rekao je Thubten Samphel, tajnik ministarstva za informiraje u tibetskoj vladi koja u egzilu djeluje u indijskome gradu Dharamsali.

S kineske strane je službena agencija Nova Kina u nedjelju prenijela da su izaslanici "dogovorili nastavak susreta i konzultacija".

Tibetsko pitanje previše je složeno i stoga nitko i ne računa da će se rješenje naći kroz jedan ili dva kruga pregovora, rekao je Samphel u svome sjedištu u Dharmsali, zadovoljan zbog kineskog angažmana za zakazivanjem "novog sastanka".

Kina je razgovore predložila pod pritiskom Zapada da počne dijalog s Dalaj lamom, koji danas zagovara visok stupanj autonomije Tibeta i odustao je od neovisnosti koju je nekad tražio za tu himalajsku budističku pokrajinu odakle je izbjegao 1959. kada su je okupirali Kinezi.

Međutim, kineski državni mediji u ponedjeljak citiraju dužnosnike koji tvrde da su nemiri stvorili nove "zapreke" i to bi kontakte dviju strana, već opterećenih nepovjerenjem, moglo još više otežati.

Kineski mediji ne odustaju ni od oštre retorike protiv Dalaj lame i optužuju ga za "monstruozne zločine" i službeni dnevnik Tibet Daily piše "Dalaj lamina klika želi zbuniti javno mnijenje i poticati etničku mržnju, što je dio plana za podjelu Kine", prenosi agencija dpa.

Službeni Peking tvrdi da su 18 civila i jedan policajac poginuli u protukineskim prosvjedima u Lhasi od 14. ožujka, a tibetska vlada u egzilu govori o 203 mrtvih u vatri koju je otvarala kineska policija.

U ponedjeljak se nastavlja pronošenje dviju Olimpijskih baklje. Prva, službena, prolazi u Kini na južnome otoku Hainan, a prosvjedna baklja, koju alpinisti žele ponijeti na Everest, čeka ljepše vrijeme kako bi je penjači donijeli na tu najvišu planinu svijeta.

Nastavljaju se i prosvjedi protiv kineske vlasti na Tibetu u susjednom Nepalu, državi između Indije i Kine, gdje je u ponedjeljak najmanje 120 Tibetanaca privedeno, a među njima troje je ranjenih.

Kao i gotovo svakoga dana, oni su pred kineskim veleposlanstvom u Katmanduu krenuli izraziti nezadovoljstvo, no takvi pokušaji uvijek završe privođenjem, katkad i brutalnim, desetaka osoba koje uvečer bivaju puštene, javlja agencija France presse.

U petak je prvi put američka veleposlanica u Nepalu, Nancy Powell, izrazila zabrinutost zbog "postupanja nepalskih vlasti prema Tibetancima".

Nepal priznaje kineski suverenitet nad Tibetom i u vrlo je osjetljivoj situaciji jer na njegovu tlu živi oko 20.000 Tibetanaca izbjeglih 1959. Pod pritiskom Kine, Nepal je pooštrio ton prema izbjeglicama te zabranio svaku "protukinesku manifestaciju na nepalskom teritoriju".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene