Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kina i SAD dogovorili postavljanje "crvenog telefona"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina i Sjedinjene Države su se službeno dogovorile o uspostavi dugo planiranog "crvenog telefona", izravne brze telefonske veze, kako bi poboljšali komunikaciju između njihovih dviju vojski.

Tijekom summita APEC u rujnu čelnici obje zemlje dogovorili su se da će uspostaviti izravnu telefonsku vezu za brzu komunikaciju u vrijeme kriza, a o tom su pitanju nastavljeni razgovori dva mjeseca kasnije tijekom posjeta američkog ministra obrane Roberta Gatesa Kini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tehnički problemi Zbog kvara na sustavu ne radi broj 112, objavljeni privremeni brojevi za hitne slučajeve Telefon (Foto: Guliver/Thinkstock) nisu očekivali Riječani u samoizolaciji ne mogu do epidemiologa: "Došlo je do zagušenja, uvodimo nove brojeve"

"Dogovor će nam omogućiti da nastavimo dalje s postavljanjem opreme u idućih nekoliko tjedana", stoji u izjavi američkog ministarstva obrane.

"Očekujemo da će DTL (obrambena telefonska veza) postati operativna ovoga mjeseca", kaže se u izjavi.

Sporazum je potpisan u Šangaju nakon razgovora između Davida Sedneya, zamjenika za jugoistočnu Aziju državnog tajnika za obranu, i dužnosnika kineskog ministarstva obrane Qiana Lihuaa.

Dvije zemlje su se također dogovorile i o sporazumu o razmjeni arhivskih podataka u svrhu nalaženja posmrtnih ostataka pripadnika vojske SAD-a nestalih u Korejskom ratu 1950-53.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene