Obavijesti Video Pretražite Navigacija
imate još dva dana

Popis stanovništva neće završiti na vrijeme? Počeli su popisivati telefonski, doznali smo kako to funkcionira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva dana uoči isteka produženog roka za popis stanovništva neizvjesno je hoće li popis biti gotov na vrijeme. Popisivači su podatke u sustav počeli unositi telefonski, bez dolaska u dom. Javila nam se čitateljica koja je tako popisala sebe i drugog člana svog kućanstva.

Popis stanovništva trebao je biti završen 17. listopada, no rok je produžen do kraja mjeseca, a sad se postavlja pitanje hoće li se uspjeti obaviti i u tom roku. Pojavile su se informacije da neki popisivači nude građanima opciju da ih popišu telefonski.

Da se popisati može i telefonski, potvrđuje i naša čitateljica koja nam se javila, i u srijedu popodne u manje od 15 minuta razgovora s popisivačem popisala dvoje ljudi. Sebe i jednog člana svog kućanstva. 

Popisivačica stanovništva koja je zadužena za područje na kojem čitateljica živi ostavila je svoj kontakt na vidljivom mjestu u ulazu zgrade kako bi je kontaktirali oni koji, u trenucima kada je bila u obilasku, nisu bili kod kuće.

Čitateljica je popisivačici poslala poruku s upitom mogu li se čuti telefonski i za sat vremena dobila povratni poziv. Dala je osobne podatke osoba koje se upisuju te naznačila da daje podatke o drugoj osobi.

Prvo je odgovarala na pitanja za sebe, a potom odgovore na ista pitanja dala za drugog člana svog kućanstva. To, kaže, nije radila "na slijepo", jer na službenim stranicama popisa stanovništva postoji Popisni upitnik kojeg je pratila paralelno kako je popisivačica postavljala pitanja. Upitnik možete vidjeti OVDJE

Popis je tekao bez većih poteškoća, jedine probleme radio je sustav u kojem popisivači rade. Popisivačica se više puta požalila kako je sve sporo i da sustav nije baš najbolji.

"Sad moram puno puta upisati 'Zagreb'", rekla je popisivačica na što joj je čitateljica DNEVNIK.hr-a predložila da iskoristi kraticu te kopira i zalijepi odgovor, no popisivačica je kazala da nema tu mogućnost. "Padajući je izbornik", rekla je.

Popisivačica je čitateljicu izvjestila i o sporosti sustava: "Samo da prevrti. Nešto nije uhvatio", rekla je. Unatoč tome popis dviju osoba bio je gotov za manje od 15 minuta.

Redakcija DNEVNIK.hr-a poslala je upit Državnom zavodu za statististiku očekuju li da će popis biti gotov u roku, postoje li kakve zapreke za to i kada se počelo s telefonskim popisom stanovništva, a odgovor ćemo objaviti po primitku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene