Donald Trump i Kim Jong Un (Foto: AFP)
Donald Trump i Kim Jong Un (Foto: AFP) Foto: Afp

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un stigao je u nedjelju u Singapur uoči povijesnog summita s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, javili su lokalni mediji.


Kim je sletio u singapursku zračnu luku Changi i uputio se u hotel St. Regis, gdje bi trebalo odsjesti njegovo izaslanstvo, javlja Channel News Asia.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Gdje će se sastati Donald Trump i Kim Jong Un? U užem izboru pet lokacija Ri Yong Ho u Švedskoj (Foto: AFP) Neočekivan posjet: Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova stigao u Švedsku

Snimka njegovog dolaska nije objavljena.

Trump bi trebao stići nekoliko sati iza njega iz Kanade, gdje je sudjelovao na sastanku čelnika Sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7).

Summit Trumpa i Kima održat će se u utorak ujutro u hotelu Capella. Bit će to prvi susret nekog sjevernokorejskog vođe s aktualnim američkim predsjednikom. 

Putin pozdravlja summit Trumpa i Kima, i on spreman sastati se s američkim predsjednikom

Ruski predsjednik pozdravio je predstojeći summit američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una i napore za rješavanjem krize, izvješćuje u nedjelju dpa, dodajući da je Vladimir Putin i sam spreman sastati se s američkim kolegom.

"Pozitivno gledamo na namjere Pjongjanga, Seula i Washingtona da kroz dijalog pronađu sveobuhvatno rješenje za aktualnu krizu", kazao je ruski čelnik na sastanku Šangajske organizacije za suradnju (SCO) koja se održava u kineskom lučkom gradu Qingdau.

Također je izrazio spremnost da se sastane s američkim predsjednikom čim Trump bude raspoložen za susret dvojice čelnika.

"Čim američka strana bude spremna, taj će se susret dogoditi, ovisno, naravno, o mom rasporedu radnih aktivnosti", kazao je Putin.

"Američki predsjednik sam je rekao i ponovio da smatra da bi takav susret bio koristan. Mogu to potvrditi. To je točno", ocijenio je.

Dodao je da nije razgovarao s Trumpom o mjestu mogućeg susreta, ali da je puno mjesta voljno ugostiti sastanak, pa tako i Austrija koju se spominjalo nakon Putinova posjeta toj zemlji.

"To je tehničko pitanje", naglasio je.

Glasnogovornik Kremlja potvrdio je u subotu da je Beč jedan od gradova koji se razmatra za mjesto mogućeg summita ruskog i američkog predsjednika.

Na upit novinara što misli o Trumpovom prijedlogu da se Rusiji ponovo dozvoli pristupanje skupini G7, Putin je odgovorio da Rusija nije izabrala napustiti G7 te da bi ga veselilo da vidi okupljanje tih zemalja u Moskvi.

Usput je primjetio da zajednička kupovna moć Rusije i SCO-a, predvođenog Kinom, premašuje kupovnu moć G7 te pozvao tih sedam zemalja članica da se okane "domišljatog trabunjanja" i okrenu "stvarnoj suradnji".

"Mislim da bi trebale prestati s tim domišljatim trabunjanjem i okrenuti se konkretnim temama koje su relevantne za stvarnu suradnju", komentirao je Putin zajedničku izjavu čelnika Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije, Japana, SAD-a i Kanade.

Trump je međutim najavio da će povući američku potporu toj izjavi, te da bi mogao uvesti carine nove carine na uvoz automobila.  (Hina)