Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeto na poluotoku

Kim Jong-un ostao bez podmornice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveće vojne vježbe u kojima sudjeluje 300 tisuća vojnika Južne Koreje i 17 tisuća američki vojnika izazivaju dodatne tenzije na južnokorejskom poluotoku.

Vježbe Amerike i Južne Koreje dodatno pojačavaju napetost koja u regiji vlada posljednjih mjeseci, ponajprije zbog prijetnji Sjeverne Koreje da je testirala svoju prvu hidrogensku bombu te da je proizvela i minijaturne nuklearne glave.

Sjeverna Koreja oglasila se danas da je njena vojska spremna za preventivni napad kako bi 'oslobodila' jug korejskog poluotoka, ukoliko procijeni da američke i južnokorejske trupe koje sudjeluju u vojnim manevrima, namjeravaju izvršiti invaziju na njezin teritorij.

Riječ je o najnovijem reagiranju Pjongjanga na vojne vježbe započete u ponedjeljak, nakon što je već upućena prijetnja o "preventivnom nuklearnom udaru" na Washington i Seul.
Sjevernokorejska vojska poručila je preko državnih medija da će se vojnim manevrima kojima je cilj, kako tvrde, napredovanje prema Pjongjangu, suprotstaviti svojim planom da 'oslobodi cijelu Južnu Koreju, uključujući Seul'.

U Pjongjangu također tvrde da su u mogućnosti izvesti 'izuzetno precizan 'blitzkrieg' na neprijateljske ciljeve.

AP piše da je preventivni napad Sjeverne Koreje na jug teško ostvariv i da bi gotovo sigurno značio kraj vlasti Kin Jong-una, s obzirom na izvjestan vojni odgovor SAD-a i Južne Koreje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije" Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje"

Oko 55 američkih borbenih zrakoplova i 30 američkih i južnokorejskih brodova sudjelovalo je u iskrcavanju kod grada Pohanga, priopćila je američka mornarica.

Nestala podmornica

Podmornica Sjeverne Koreje smatra se nestalom dok je bila na zadatku uz istočnu sjevernokorejsku obalu.

CNN je objavio, pozivajući se na tri američka službenika, kako su avioni, brodovi i sateliti SAD-a pratili sjevernokorejske brodove koji su tražili nestalu podmornicu. Ne zna se je li podmornica potonula ili se izgubila u nepoznatom smjeru.

'Procjena je da je potonula', rekao je jedan od američkih dužnosnika koji je želio ostati anoniman.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene