Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provokacije na sve strane

Sjeverna Koreja zaprijetila SAD-u nuklearnim udarima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kim Jong-un, diktator Sjeverne Koreje zapovjedio je 'nuklearni udar pravde'.

Sjeverna Koreja zaprijetila je u ponedjeljak Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji "neselektivnim" nuklearnim udarima ako ne odustanu od zajedničkih vojnih vježbi, izvijestili su svjetski mediji.

Pročitajte i ovo Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje" Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin

U redovnim američko-južnokorejskim vojnim manevrima obično sudjeluju deseci tisuća vojnika i svake godine generiraju napetosti u odnosima sa Sjevernom Korejom, napominje BBC.

Zapovijed o "nuklearnom udaru pravde" kojim bi se preduhitrio protivnik izrečena je u priopćenju koje je objavio Pyongyang.

Takva je retorika uobičajena za sjevernokorejski režim i stručnjaci sumnjaju da zemlja može na projektile staviti nuklearne glave.

Prošle godine Sjeverna Koreja je zaprijetila da će Washington pretvoriti u "more vatre".

U ovogodišnjim vojnim vježbama sudjelovat će oko 300 tisuća južnokorejskih vojnika i 15 tisuća Amerikanaca, što znači da će biti najveće u povijesti. Manevri bi trebali početi nekoliko dana nakon što su Ujedinjeni narodi uveli nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog nedavnog nuklearnog testa i lansiranja raketa.

Slijedom tih postroženih kaznenih mjera filipinske su vlasti u subotu zaplijenile sjevernokorejski teretni brod. Glasnogovornik predsjednika kazao je da će posada biti deportirana a brod podvrgnut inspekciji prema mandatu UN-a.

'Preventivni i ofenzivni nuklearni napad'

Sjeverna Koreja odgovorila je na sankcije priopćenjem da priprema nuklearno oružje za akcije kojima će preduhitriti protivnika. Također su u more ispalili nekoliko raketa kratkog dometa.

SAD i Južna Koreja također su prošlog petka započeli službene razgovore o instalaciji američkih proturaketnih sustava na korejskom poluotoku, čemu se žestoko protive Sjeverna Koreja, Rusija i Kina. Peking je poručio da proturaketni sustav Thaad ugrožava sigurnost Kine i da bi potkopao njegov nuklearni sustav za odvraćanje od napada.

Najavio "preventivni i ofenzivni nuklearni udar" na "neprikrivene vježbe za nuklearni rat, čiji je cilj kršenje suvereniteta" Sjeverne Koreje, stoji u priopćenju koje je objavila državna novinska agencija.

Sjevernokorejski je režim prošlog četvrtka s istočne obale ispalio nekoliko raketa kratkog dometa - samo nekoliko sati nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda Pyongyangu uvelo dosada najstrože sankcije zbog navodnog testiranja nuklearnog projektila u siječnju i rakete dugog dometa u veljači.

Sjeverna Koreja izrekla je slične prijetnje i prije tri godine, uoči redovnih godišnjih vježbi američke i južnokorejske vojske.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak ističe se da zbog "nezakonitih i nečuvenih" sankcija u zemlji "kipi kao u loncu".

"Neselektivni nuklearni udar" koji Sjeverna Koreja planira pokazat će "vojnu snagu" zemlje, dodaje se. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene