Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Asad tvrdi da ne stoji iza kemijskog napada

Evo koga će SAD obavijestiti o početku napada na Siriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema spoznajama njemačkih tajnih službi, zapovjednici sirijske vojske već mjesecima zahtijevaju upotrebu kemijskog oružja protiv pobunjenika, a napad tim oružjem možda se dogodio bez znanja predsjednika Bašara al Asada, objavio je njemački list Bild am Sonntag.

List prenosi informacije njemačkih obavještajnih službi, prema kojima su sirijski vojni zapovjednici već u nekoliko navrata htjeli upotrijebiti kemijsko oružje.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad izjavio je za američku televizijsku mrežu CBS da ne stoji iza kemijskog napada koji se dogodio 21. kolovoza, rekao je novinar CBS-a s kojim je razgovarao u Damasku.'Niječe da ima bilo kakve veze s tim napadom', rekao je novinar Charlie Rose za CBS, dok Washington prijeti Damasku vojnim udarima, optužujući sirijski režim da je izveo taj napad. Njemački špijunski brod 'Oker', koji se nalazi u vodama pred sirijskom obalom i za kojega se ranije govorilo kako je poslan u pomoć sirijskoj oporbi, prisluškivao je dužnosnika sirijske vojske i otkrio da već oko četiri mjeseca zapovjednici zahtijevaju uporabu kemijskog oružja, piše Bild am Sonntag.

List prenosi tvrdnje njemačkih obavještajaca, prema kojima je sirijski režim svaki put odbijao te zahtjeve, a Nijemci na kraju procjenjuju da predsjednik Asad osobno nije odobrio ni napad 21. kolovoza.

Njemačka obavještajna služba BND inače smatra da će se Asad još dugo održati na vlasti, neovisno o planiranim američkim napadima. Bild am Sonntag tvrdi da je šef BND-a Gerhard Schindler u prošli ponedjeljak na tajnoj sjednici odbora Bundestaga za obranu izjavio da će rat u Siriji još dugo potrajati.

'To može trajati još godinama', rekao je Schindler prema navodu lista.

Pročitajte i ovo Ruska vojska, ilustracija Stižu nove snage Mnogo Rusa posljednjih dana priključilo se vojsci: "Zbog ovog su željni osvete" Napad u Damasku jedna ozlijeđena U napadu Izraela oštećeno iransko veleposlanstvo, izvori tvrde: "Eliminiran je zapovjednik Iranske revolucionarne garde"

>> Pentagon: SAD planira intenzivne trodnevne napade na Siriju

Na tajnoj sjednici parlamentarnog odbora on je usporedio borbe između ustanika i režimskih snaga oko Damaska s bitkom za Staljingrad u Drugom svjetskom ratu. Za alavitsku manjinu u Siriju, kojoj pripada Asad, Damask ima visoko simbolično značenje, poput onoga kakvo je imao Staljingrad za Sovjetski Savez pod Staljinom, rekao je Schindler članovima odbora.

Na istoj sjednici, tvrdi list, glavni inspektor njemačke vojske Volker Wieker izvijestio je parlamentarce o strateškim promjenama u Siriji, koje se očituju u tome da je Slobodna sirijska vojska koju podupire Zapad izgubila vodeću ulogu.

Savez koji se sastoji od dezertera iz vladinih snaga više ne postoji, tvrdi general, a prenosi Bild am Sonntag. Umjesto toga, prema Wiekerovim riječima u Siriji dramatično raste utjecaj Al Kaide. Pobunjenici sada strijeljaju sve dezertere iz režimskih redova, prenosi Bild am Sonntag riječi glavnog inspektora Bundeswehra.

SAD će obavijestiti Izrael nekoliko sati prije napada na Siriju

Sjedinjene Države obavijestit će Izrael nekoliko sati prije napada na Siriju, rekao je jedan neimenovani izraelski dužnosnik. Izrael strahuje od odmazde u slučaju američkog napada na Siriju.

Upitan koliko će prije Sjedinjene Države upozoriti Izrael na napad, dužnosnik je za Reuters kazao : 'Nekoliko sati'.

Izrael planira rasporediti proturaketne sustave i vojna pojačanja ako američki predsjednik Barack Obama zapovjedi napad na Damask. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene