Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai obilježio je u subotu 15. godišnjicu pada komunizma u zemlji najnovijim pozivom talibanima da prekinu pobunu.


Mudžahedinski borci zauzeli su Kabul 28. travnja 1992. godine i tako okončali vladavinu prosovjetske vlade, no uskoro je izbio građanski rati koji je završio dolaskom talibana na vlast 1996. godine.

Vezani članci Američki vojnici Prvi put nakon potpisivanja sprazuma: Amerikanci izveli zračni napad na talibane Ilustracija, američki zrakoplov E-11A Pao američki zrakoplov u Afganistanu, talibani tvrde da su ga oni srušili

Talibani, koje su krajem 2001. godine svrgnule američke snage, od prošle godine provode kampanju samoubilačkih napada, zasjeda i racija kako bi iz zemlje izbacili strane snage i svrgnuli Karzaijevu vladu.

"Danas, kada proslavljamo pobjedu u džihadu, ponovno pozivamo one koji su se udružili sa saveznicima radi ugnjetavanja svog naroda, da se odreknu pobune i uključe u miran život", rekao je Karzai u govoru na Dan pobjede.

Tim je povodom priređen vojni mimohod u kojem su sudjelovali vojni invalidi, kao i izložba tenkova iz sovjetskog doba, američkih borbenih vozila Humvees i deva.

Karzai, koji je na čelo Afganistana došao nedugo nakon svrgavanja talibanskog režima, već je nekoliko puta u protekle tri godine pozvao pobunjenike da se reintegriraju u civilni život, no njegovi pozivi naišli su na slab odjek.

Istodobno je NATO objavio da je u subotu ujutro u zračnom napadu usmrtio 15 talibanskih pobunjenika koji su pokušali napasti zgrade područne vlade u jugoistočnoj afganistanskoj provinciji Host.