Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Karzai talibanima ponudio ruku pomirenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai obilježio je u subotu 15. godišnjicu pada komunizma u zemlji najnovijim pozivom talibanima da prekinu pobunu.

Mudžahedinski borci zauzeli su Kabul 28. travnja 1992. godine i tako okončali vladavinu prosovjetske vlade, no uskoro je izbio građanski rati koji je završio dolaskom talibana na vlast 1996. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Premješten u samnicu Htio dokazati da je zemlja sigurna pa završio u zatvoru: Talibani uhitili austrijskog ekstremista (Ne)vidljive žene Afganistana: Ilustracija - 4 Gušenje prava Zastrašujući razmjeri zabrana ekstremista: "Policija za poroke i vrline tražila je od mene da pokrijem glave lutkama plastičnom vrećicom"

Talibani, koje su krajem 2001. godine svrgnule američke snage, od prošle godine provode kampanju samoubilačkih napada, zasjeda i racija kako bi iz zemlje izbacili strane snage i svrgnuli Karzaijevu vladu.

"Danas, kada proslavljamo pobjedu u džihadu, ponovno pozivamo one koji su se udružili sa saveznicima radi ugnjetavanja svog naroda, da se odreknu pobune i uključe u miran život", rekao je Karzai u govoru na Dan pobjede.

Tim je povodom priređen vojni mimohod u kojem su sudjelovali vojni invalidi, kao i izložba tenkova iz sovjetskog doba, američkih borbenih vozila Humvees i deva.

Karzai, koji je na čelo Afganistana došao nedugo nakon svrgavanja talibanskog režima, već je nekoliko puta u protekle tri godine pozvao pobunjenike da se reintegriraju u civilni život, no njegovi pozivi naišli su na slab odjek.

Istodobno je NATO objavio da je u subotu ujutro u zračnom napadu usmrtio 15 talibanskih pobunjenika koji su pokušali napasti zgrade područne vlade u jugoistočnoj afganistanskoj provinciji Host.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene