Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Želi dokazati nedužnost

Karadžić od ICTY-a traži da Francuskoj naredi dostavu dokumenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši vođa bosanskih Srba i osumnjičeni ratni zločinac Radovan Karadžić zatražio je od Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju da naredi Francuskoj da mu dostavi dokumente kojima bi mogao, po vlastitim tvrdnjama, dokazati svoju nedužnost.

Optuženik za ratne zločine, koji se pred Haaškim sudom brani sam, od francuskih vlasti zahtijeva dokumente ‘koji pokazuju izravni angažman francuskih državljana i drugih pripadnika međunarodne zajednice u ratu u BiH na strani Armije BiH, uključujući i kršenje embarga na oružje’ koji su bosanskim muslimanima nametnuli Ujedinjeni narodi. Karadžić u podnesku tako tvrdi kako je francuski general Bertrand De Lapresle posebnog izaslanika UN u BiH Yasushija Akashija navodno izvijestio o tome da je u veljači 1995. oružje više puta tajno dostavljeno Armiji BiH, s kojom su bosanski Srbi bili u ratu.

Pročitajte i ovo Jeffrey Epstein Očekuje se još Objavljeni novi dokumenti iz tužbe protiv pedofila Epsteina: Njegov zaposlenik ispričao koga je sve vidio Ilustracija Progovorio i pilot Lolita Express - mračna tajna koja povezuje Clintona, Trumpa i Eipsteina: Žrtve otkrile detalje paklenog aviona i kreveta na kojem su ispunjavale bolesne fantazije bogataša

>> 'Suđenje Karadžiću može početi'

Zemlje koje su bile uključene u zbivanja u BiH, osobito sudjelovanjem u snagama UN, znale su za ‘tu ilegalnu trgovinu oružjem’, tvrdi Karadžić u podnesku. ‘O tome se razgovaralo na sastanku ministara obrane SAD, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, održanom od 3. do 5. ožujka u Key Westu na Floridi’, tvrdi optuženik, zahtijevajući bilješke s tih sastanaka. Karadžić je u lipnju poslao dva pisma veleposlaniku Francuske Republike u Nizozemskoj u kojima traži te dokumente, ali na njih nije nikad dobio odgovor, pa se okrenuo ICTY-u za pomoć, tražeći da sud Francuskoj naredi da mu dostavi te dokumente.

Sličan je zahtjev bivši bosanskosrpski vođa uputio gotovo 15 zemalja, među kojima i SAD-u i Njemačkoj. Postupak protiv Karadžića pod optužbama za ratni zločin, zločine protiv čovječnosti i genocid tijekom rata u BiH od 1992. do 1995., u kojem je poginulo 100 tisuća ljudi, treba početi u rujnu pred Haaškim sudom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene