Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Top lista

Kandidati za kolonizaciju: Pogledajte pet potencijalnih novih Zemlji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tamo negdje, u dubinama svemira postoji barem pet egzoplaneta, koje bi čovjek mogao nazvati Novom Zemljom.

Kontroverzni planet Gliese 581g najbolji kandidat za podržavanje života van sučevog sustava, prema novom rangu potencijalno nastanjivih egzoplaneta, koje prenosi Mashable.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šuška se, šuška... VELIKO OTKRIĆE? NASA priprema još jednu objavu Slika nije dostupna Kraj potrage? Pronađena najizglednija 'nova Zemlja'

>> Otkrivena super-Zemlja s vodenom parom u atmosferi!

>> U našoj galaksiji nalaze se desetine milijardi nastanjivih planeta!

Gliese 581g strelovito se popeo na vrh te ljestvice nakon što je nova studija uspjela dati nove dokaze u korist njegovog postojanja. Ljestvicu su objavili istraživači sa Sveučilišta Puerto Rico, koji rade u Laboratoriju za istraživanje naseljivosti planeta Arecibo.

Gliese 581g otkriven je 2010. godine i otad je postao predmet spora među astronomima, koji su, sjedne strane tvrdili da zapravo postoji, a drugi da ne postoji. No, evo prvih pet planeta redom.

1. Gliese 581g

Ukoliko uistinu postoji (a sve više dokaza govori u prilog tome), nalazi se na 'samo' 20 svjetlosnih godina od sunčevog sustava i ima masu dva do tri puta veću od Zemlje. Vrti se oko zvijezde, crvenog patuljka, Gliese 581, a puna revolucija traje svega 30-ak dana.

Zbog njegove orbite oko te zvijezde, koja Gliese 581g stavlja taman u 'zelenu zonu', taj bi planet mogao imati tekuću vodu, ili možda čak i oblike života kakve i sami poznajemo.

Gliese 581g ima najmanje četiri, a možda i pet planetarnih susjeda.

2. Gliese 667Cc

Isti tim koji je uočio i Gliese 581g otkrio je i ovaj egzoplanet, u veljači prošle godine. Planet se nalazi u orbiti oko crvenog patuljka na 22 svjetlosne godine udaljenosti od sunčevog sustava u sazviježđu škorpiona.

Taj egzoplanet poznat je i kao takozvana super-Zemlja, jer ima masu najmanje 4,5 puta veću od Zemlje. Revoluciju oko svoje matične zvijezde taj planet napravi u samo 28 dana. Uz njega, oko zvijezde Gliese 667C vrti se još najmanje jedan planet.

No, taj sustav ima čak tri zvijezde pa bi nebo iznad Gliese 667Cc-a izgledalo doista zanimljivo, kako preko dana, tako i preko noći (ako bi je uopće i bilo pored čak tri sunca).

3. Kepler-22b

NASA-in lovac na planete - teleskop Kepler, otkrio je egzoplanet Kepler 22-b u prosincu 2011. godine. Kepler je inače zaslužan za otkrivanje čak 2.300 potencijalnih egzoplaneta, otkako je lansiran u ožujku 2009. godine.

Samo je mali broj tih potencijalnih egzoplaneta potvrđen, prema podacima astronoma. No, vratimo se na Kepler-22b. Taj egzoplanet još je jedna super-Zemlja i širi je oko 2,4 puta od Zemlje.

Ukoliko na tom planetu vrijede staklenički efekti kao i na Zemlji, njegova bi prosječna temperatura na površini trebala onda treba iznositi oko 22 stupnja Celzija, što i ne bi bilo tako loše.

Loše je to što se Kepler-22b nalazi na 600 svjetlosnih godina od nas, no nalazi se u orbiti oko zvijezde vrlo slične našem Suncu.

4. HD 85512b

Ovaj egzoplanet opet je takozvana super-Zemlja, koja ima masu oko 3,6 puta veću od Zemlje. Nalazi se na 35 svjetlosnih godina od sazvjeđđu Vela.

HD 85512b i još 50 drugih egzoplaneta otkrio je HARPS spektrograf na teleskopu u Čileu, u rujnu prošle godine, a prosječna temperatura na površini tog planeta procjenjuje se na 25 stupnjeva Celzija.

5. Gliese 581d

Ovaj je egzoplanet masom sedam puta veći od Zemlje i orbita oko matične zvijezde mu je znatno udaljenija od susjednog planeta, onog prvog na ljestvici, Gliesea 581g.

Otkriven je 2007. godine, a tada su znanstvenici smatrali kako je prehladan za podržavanje bilo kakvog oblika života. Otad su se stvari promijenile, kako su pristizale nove atmosferske studije i pretpostavka da efekt staklenika grije površinu tog planeta, no da bi ta pretpostavka postala činjenicom, bit će potrebna nova tehnologija, odnosno napredniji teleskopi.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene