Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovno Hubble

Otkrivena super-Zemlja s vodenom parom u atmosferi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Atmosfera novootkrivenog egzoplaneta, koji je svrstan u kategoriju super-Zemlja zbog svoje mase koja je od dva do deset puta veća od Zemljine, pokazuje znakove da sadrži u sebi i vodenu paru.

Radi se o planetu GJ1214b, koji je nedavno otkriven i koji se okreće oko zvijezde M-klase, koja spada među 'patuljaste' zvijezde i ima promjer veličine tek 21 posto od onog kojeg ima naše Sunce.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kraj potrage? Pronađena najizglednija 'nova Zemlja' Slika nije dostupna Nakupljanje prašine i plinova ČUDESNO Prvi put u povijesti snimljeno formiranje planeta

>> Senzacija u svemiru: Otkriven uzavreli 'Vodeni svijet'

Četiri znanstvenika iz Centra Harvard Smithsonian za astronome, koristili su NASA-in teleskop Hubble kako bi ispitali atmosferu oko GJ1214b, koji ima masu 6,5 puta veću od Zemljine i promjer veći za 2.7 puta, prenosi Daily Galaxy.

Znanstvenici su koristili Hubbleov spektrometar kako bi promatrali taj planet dok on prolazi ispred svoje matične zvijezde, a dok je to čini, njegova atmosfera upijala je svijetlo od zvijezde, mijenjajući na taj način spektar boja. Oni su precizno izmjerili taj spektar te dobili pokazatelje koji govore da atmosfera tog planeta možda u sebi ima i vodenu paru.

Od 576 egzoplaneta, čiji su osnovni parametri dosad donekle poznati, samo njih 36 spada u takozvanu kategoriju super-Zemlja planeta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene