Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kanada priznala sporno ime Makedoniji, Grčka nezadovoljna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kanada je Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju priznala pod imenom Makedonija, koje joj već 16 godina osporava susjedna Grčka.

Njemačka agencija dpa javlja iz Atene da je Grčka izrazila
nezadovoljstvo kanadskom odlukom i najavila da će ministarstvo vanjskih poslova kontaktirati kanadsku stranu kako bi joj prenijelo grčko stajalište.

Pročitajte i ovo Makedonski parlament (Foto: AFP) Kraj dugogodišnjeg spora Makedonski parlament izglasao promjenu imena zemlje: Grčki premijer uputio čestitke Zoran Zaev i Alexis Tsipras (Foto: AFP) Kompromisno rješenje Skoplje i Atena postigle dogovor nakon 27 godina: Evo kako bi se trebala zvati Makedonija

Grčka osporava Makedoniji pravo na to ime jer se tako naziva grčka pokrajina na sjeveru u kojoj se rodio Aleksandar Makedonski.

"Kanadska vlada odlučila je priznati Makedoniju pod njezinim ustavnim imenom, koje će se odsad koristiti u svim bilateralnim odnosima", kazao je agenciji Reuters visoki dužnosnik ministarstva vanjskih poslova Kanade pod uvjetom da ostane neimenovan.

Reuters u vijesti emitiranoj iz Skoplja javlja da dužnosnici
kanadskog veleposlanstva nisu bili dostupni za komentar.

Negativnu reakciju iznijela je Grčka.

"Odluka Kanade i drugih zemalja da priznaju Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju kao Makedoniju u bilateralnim odnosima, a znajući da još traju pregovori na međunarodnoj razini, ne čini nas sretnima", kazao je glasnogovornik grčkog ministarstva vanjskih poslova Giorgos
Koumoutsakos.

Glasnogovornik je dodao da "kanadska odluka zacijelo neće usrećiti ni tisuće grčkih Kanađana koji žive u Kanadi".

Koumoutsakos je najavio da će ministrica vanjskih poslova Dora Bakoyannis kontaktirati kanadsku stranu kasnije u četvrtak i prenijeti joj službeno grčko stajalište.

Današnjom odlukom priznanja ustavnog imena Makedoniji, Kanada se pridružila nizu drugih zemalja, a to su Sjedinjene Države, Rusija i Kina koje se koriste imenom Makedonija u bilateralnim odnosima.

NATO, Europska unija i Ujedinjeni narodi još uvijek rabe termin Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

U predizbornoj kampanji premijer Costas Karamanlis, koji je nedavno osvojio još jedan premijerski mandat, najavio je da će Grčka blokirati napore Skoplja da se pridruži NATO-u i EU bude li pokušalo pristupiti pod spornim imenom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene