Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenci, koji žive u neposredni blizini elektrane Krško ogorčeni su. Na zemljištu udaljenom tek petstotinjak metara od njihovih kuća uskoro bi trebalo izgraditi odlagalište radioaktivnog otpada. No najviše ih boli, kažu, što će osim slovenskog otpada, morati prihvatiti i hrvatski.


Na polju na kojem bi uskoro trebalo niknuti odlagalište radioaktivnog otpada, među stanovnicima obližnjih sela i slovenske općine Krško iz dana u dan lome se koplja. 'Odlagalište bi sagradili na ovoj velikoj oranici, a tu odmah iza stabala je naše selo. Otprilike 500 metara odavde', rekao je Andreas Repše, predstavnik civilne inicijative.

Vezani članci Ljubljana, ilustracija Susjedi proglasili kraj epidemije: "Za nama je teška godina i pol, ali još nismo prošli kroz cilj" Popuštanje mjera u Sloveniji, ilustracija Susjedi ulaze u narančastu zonu: "Približavamo se točki kad će epidemija biti zaustavljena"

Posjetili smo stanovnike. Svih 11 obitelji najbližeg sela, općina će preselit u druge krajeve Slovenije. Za ostale je sudbina još uvijek neizvjesna. Njihova zemljišta sve su manje vrijedna, no stariji mještani svoje domove unatoč tome ne žele napustiti. Ako moramo pristati na slovenski radioaktivni otpad, nećemo i na hrvatski, poručuju. Na više lokacije već su htjeli sagraditi odlagalište, no nitko nije pristao na to. No mi ćemo morati, imat ćemo i svoje i hrvatsko.

Cijela nuklearka nama imala bi samo jedno odlagalište, a Krško je za to daleko najbolja lokacija, priznaje i tamošnji gradonačelnik. Elektranu već imamo, kaže, zato se moramo pobrinuti i za otpad. 'Ovakvo rješenje, predviđa potpuno sigurno odlagalište, koje će biti u skladu sa svim propisima. Dakle, neće biti štetno ni za ljude ni za prirodu. Na kraju krajeva za deset godina možemo to odlagalište i ukloniti', rekao je Franc Bogovič, gradonačelnik Krškog.

No mještani u to ne vjeruju. Situacija je alarmantna, kažu, a život u neposredni blizini elekrarne sve teži. No, zanimljivo, na odlagalište bi pristali, kada bi im država osigurala rentu, odštetu ili bar - mogućnost preseljenja.