Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tisuće na ulicama

Kako se Praznik rada slavi diljem svijeta? Štrajk, pozivi za većim plaćama, plaćenim dopustima, jednakost spolova...

Prosvjed u Tajvanu za Praznik rada (Foto: Sam YEH / AFP)
Prosvjed u Tajvanu za Praznik rada (Foto: Sam YEH / AFP) Sam YEH / AFP
Aktualno Galerija Prosvjed u Tajvanu za Praznik rada (Foto: Sam YEH / AFP) Prosvjed u Tajvanu za Praznik rada (Foto: Sam YEH / AFP) Foto: Sam YEH / AFP +0 Prosvjed u Tajvanu za Praznik rada (Foto: Sam YEH / AFP) Galerija 1/2 >>
U povodu obilježavanja Međunarodnog praznika rada u svijetu su u srijedu zaredali pozivi za veće plaće, bolje uvjete rada, plaćene porodiljne dopuste i ostala prava koja bi trebala zadovoljiti standarde Međunarodne organizacije rada (ILO), prenose agencije.

Tisuće radnika diljem Tajvana izašlo je na ulice glavnog grada Taipeija tražeći sigurnije uvjete rata i više plaćenih dopusta.

Pročitajte i ovo Prosvjed poljoprivrednika - 4 Ne odustaju Prosvjedi poljoprivrednika ne posustaju: "Zeleni plan se mora ukinuti, odvest će farme u bankrot" Okupljeni prosvjednici u Rusiji Opresija se nastavlja VIDEO Stotine uhićenih u prosvjedima zbog smrti Alekseja Navaljnog: Privedeni i novinari

"Tražimo više praznika, plaćeni porodiljni dopust od najmanje 90 dana i plaćene dopuste za njegovanje starih roditelja", poručio je Huang Yu-te, glavni tajnik Konfederacije sindikata Tainan.

Prema podacima organizatora prosvjeda, Tajvanci u prosjeku rade 2035 sati godišnje, oko 36 radnih dana više od prosjeka OECD-a koji iznosi 1744 sata.

Glavne stranke u Šri Lanki nisu 1. svibnja obilježile skupovima na otvorenom, poštujući poziv vlasti da se zbog sigurnosne situacije, nakon uskrsnih terorističkih napada u kojima je ubijeno 253 ljudi, ne održavaju veliki skupovi.

Stranke su odlučile održati skupove uoči predsjedničkih izbora u prosincu. Predsjednik države Maithripala Sirisena je na komemoraciji za bivšeg predsjednika Ranila Wickremesinghea, kojeg je 1.svibnja 1993. ubio bombaš samoubojica iz redova Tamilskih tigrova, iskoristio priliku i islamističkoj skupini poručio da "ostavi njegovu zemlju na miru".

Nakon što je proslava Praznika rada u Kambodži bila zabranjena godinama, ove je godine dopuštena te je oko 1000 ljudi sudjelovalo u maršu oko gradskog središta. Sindikati i skupine civilnog društva pozvali su na zaštitu radničkih prava i promicanje jednakosti spolova. Također traže uvođenje minimalne plaće u sve sektore, a ne samo u tekstilnoj industriji. Za tu ključnu industriju se traži povećanje sa 182 na 250 dolara mjesečno.

U povodu 2. svibnja u Grčkoj su stupili u štrajk radnici luke Pirej, zbog čega turisti danas cijeli dan neće biti u mogućnosti stići na svoja otočna odredišta.

Sindikati zaposlenih u pomorstvu, ali i sindikati vozača autobusa i vlakova pozvali su na 24-satni štrajk, tražeći prvenstveno bolje uvjete rada. Premijer Alexis Tsipras je u veljači minimalnu plaću povećao za 11 posto, s 586 eura bruto na 650 eura.

U nordijskim zemljama za sada nema skupova povodom Praznika rada, ali su najavljeni govori oporbenih čelnika i vlasti.

U Danskoj će čelnica oporbenih socijaldemokrata Mette Frederiksen održati četiri govora. Socijaldemokratski premijer Švedske Stefan Lofven održat će prvosvibanjski govor u Umei. U Švedskoj će tri skupa održati i pronacistička stranka Nordijski pokret otpora (NRM), u skladu sa švedskim zakonom o slobodi izražavanja. (Hina)

Aktualno Bandić u Maksimiru dijelio grah, stigao uz pratnju bubnjara, sindikati prikupljaju potpise za referendum +0 Podjela graha u Maksimiru (Foto: Facebook stranica Milana Bandića) Hrvatska Bandić u Maksimiru dijelio grah, stigao uz pratnju bubnjara, sindikati prikupljaju potpise za referendum 1/1 >>
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene