Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŽELITE LI ZNATI?

Ovako je nastala jedna od najopasnijih organizacija na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svrgavanje predsjednika Mubaraka 2011. stvorilo je plodno tlo za jačanje islamističkih aktivnosti u Egiptu.

Radikalna sunitska islamistička skupina Islamska država nastala je iz ogranka terorističke mreže al Kaide u Iraku. Skupina je prvo uzela naziv Islamska država Iraka. Kasnije ga je promijenila u Islamska država Iraka i Sirije odnosno Levanta.

Pročitajte i ovo Video rekonstrukcije piramide izazvao bijes javnosti Burne reakcije Snimka obnove egipatske piramide izazvala bijes javnosti: Zbog spornog videa zaustavljena velika rekonstrukcija Tomislav Salopek kleči ispred jednog od svojih otmičara i krvnika (Foto: Arhiva/AFP) Prva žrtva sa Zapada u Egiptu Tužna obljetnica: Prošle su četiri godine otkako je Islamska država okrutno ubila Tomislava Salopeka u Egiptu

Pod svoj nadzor ta je skupina stavila velik dio Iraka i Sirije. Prošle godine raskinula je s al Kaidom i skratila ime u Islamska država. Njezin vođa Abu Bakr Al Bagdadi na području koje kontrolira proglasio je kalifat. Islamska država istaknula se brutalnošću prema protivnicima, a posebno pripadnicima drugih vjerskih skupina. Njezine su česte metode: masovni pokolji, silovanja, otmice, porobljavanje.

Svojom aktivnošću privukla je pažnju islamističkih skupina u drugim zemljama. Neke su joj prisegnule vjernost čime je Islamska džrava proširila svoj utjecaj ili aktivnosti na niz afričkih i azijskih zemalja od Alžira do Afganistana. Među tim zemljama je i Egipat. Svrgavanje predsjednika Mubaraka 2011. stvorilo je plodno tlo za jačanje islamističkih aktivnosti u toj zemlji.

ŠUTNJA SE NASTAVLJA I dalje neizvjesna sudbina Tomislava Salopeka

Na poluotoku Sinaju izbila je i pobuna koju egipatska vojska ne uspijeva slomiti. Napadi u kojima su dosad poginule stotine pripadnika snaga sigurnosti čak su se dodatno pojačali 2013. godine nakon što je vojska s vlasti svrgnula predsjednika Mursija i njegovo Muslimansko bratstvo. Velik broj pripadnika najaktivnije među islamističkim skupinama na Sinaju, Ansar Bait al-Maqdis, krajem prošle godine prisegnuo je na vjernost Islamskoj državi i nazvao se Provincija Sinaj.

Skupina nije aktivna samo na Sinaju. Napade često izvodi i u glavnom gradu Kairu. Osim zasjeda i bombaših napada, jedna od čestih aktivnosti su i otmice. Otmice su inače važan izvor zarade brojnih islamističkih skupina, ne samo Islamske države i njezinih ogranaka.

Procjenjuje se da su proteklih godina na otkupnine za taoce iz zapadnih zemalja potrošeni deseci milijuna dolara. Točnih podataka nema jer se drže u tajnosti, a vlade obično demantiraju umiješanost u isplatu otkupnina u zamjenu za oslobađanje svojih državljanina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene