Obavijesti Video Pretražite Navigacija
180.000 vojnika

Rusija našla zamjenu za vagnerovce: I oni imaju kriminalni dosje i regrutira ih se iz zatvora

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Nakon povlačenja trupa grupe Wagner u Ukrajinu je stiglo novih 180.000 vojnika sličnoga profila - zatvorenika i bivših zatvorenika. Dok se odvija ova preraspodjela vojske, Ukrajina pokušava vratiti okupirani grad na istoku zemlje.

Na istočno bojište u Ukrajinu stiglo je 180.000 novih vojnika. Zamijenit će tako borce paramilitarne skupine Wagner koja se nakon pokušaja državnoga udara njihovoga vođe Jevgenija Prigožina povukla iz rata. Poznati po brutalnostima i kriminalnom dosjeu, njihov odlazak dočekan je s olakšanjem. Međutim, vojska koja dolazi na njihovo mjesto ni po čemu nije bolja.

Čečenski vođa Ramzan Kadirov istaknuo je kako su njegove trupe spremne zamijeniti Wagnerove borce. Ipak, glasnogovornik istočne skupine ukrajinskih oružanih snaga Serhij Čerevatij tvrdi kako su ovo vojnici regrutirani iz zatvora ili bivši zatvorenici, svakako osobe s margine društva od kojih se može očekivati svašta, prenosi CNN.

Riječ je o prilično moćnoj skupini koja uključuje zračno-jurišne i mehanizirane postrojbe, postrojbe borbene rezerve Bars, teritorijalne snage i nove jurišne satnije Oluja Z.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tri stotine šatora FOTO Procurile zabrinjavajuće fotografije: U Bjelorusiji niče golemi vojni kamp za vagnerovce?

U eksploziji u gradu pod ruskom okupacijom 25 ozlijeđenih, među njima i djeca

Dok se odvijaju ove promjene u redovima ruske vojske, ukrajinska ofenziva napreduje. Reuters prenosi izvještaj ukrajinske vojske koja je priopćila kako je uništila formaciju ruskih snaga u Makiivki pod kontrolom Moskve u regiji Donjeck. Vijest je potvrdila i Rusija koja je rekla da je u eksploziji za vrijeme topničke vatre ranjeno je 36 osoba. Čelnik regije Denis Pušilin rekao je na svom Telegram kanalu u srijedu ujutro da je među ozlijeđenima i dvoje djece.

"Kao rezultat precizne paljbe postrojbi Oružanih snaga, još jedna formacija ruskih terorista u privremeno okupiranoj Makijevki prestala je postojati", priopćio je pak Ured za strateško komuniciranje Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene