Mnogi Južnokorejci ljuti su zbog američkog otkazivanja povijesnog summita između predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una te ističu da se osjećaju prevarenima i uskraćenima za životnu priliku da nastave živjeti u miru.

Galerija


Američki predsjednik otkazao je sastanak na vrhu, najavljen za 12. lipnja u Singapuru, do kojeg je trebalo doći nakon više mjeseci diplomatskog napretka koji je uspio potisnuti ratnu retoriku obiju strana i smanjiti strahovanja od ponovnog izbijanja rata.

Vezani članci Kim Jong Un (Foto:AFP) Čistka u Sjevernoj Koreji: Kim zbog neuspjelog sastanka s Trumpom pogubio petero visokih dužnosnika Kim Jong Un (Foto: AFP) Nakon što je Trump odustao od sankcija, Kim Jong Un vratio ljude u zajednički ured s Južnom Korejom

"Sjeverna Koreja napravila je sve ono što se od nje tražilo. Demontirala je svoje nuklearno postrojenje", navodi 29-godišnji službenik Eugene Lim.

"Trumpa ne zanima mir u našoj zemlji. Zašto jednostavno nas, dvije Koreje, ne pusti da živimo u miru?" pita se.

Sjeverna Koreja u četvrtak je okončala demontažu nuklearnog postrojenja u Punggyjeriju "kako bi osigurala transparentnost u vezi s prestankom nuklearnog testiranja".

Uništavanje podzemnih tunela odvijalo se u prisutnosti međunarodnih novinara, no tamo nije bilo neovisnih stručnjaka. Ovaj čin uslijedio je nakon što se Kim Jong Un u travnju obvezao na prestanak nuklearnih testiranja i ispaljivanja dalekometnih balističkih projektila. On je također u znak dobre volje pustio na slobodu tri američka zatvorenika.

Deseci južnokorejskih studenata i aktivistica za ljudska prava u petak su prosvjedovali na raznim okupljanjima u Seulu kako bi osudili Trumpovo otkazivanje susreta, kidajući tom prilikom njegove fotografije.

"Želi li Nobelovu nagradu, Trump ne čini pravu stvar"

Neki od njih upozoravaju da nije dobro ponovno izolirati Sjevernu Koreju nakon što je pružila ruku međunarodnoj zajednici. "Konačno, mi koji živimo na Korejskom poluotoku trpjet ćemo posljedice tvoga čina, Ameru", poručili su Trumpu.

Sjevernokorejski predsjednik Moon Jae-in, koji je uložio veliki trud kako bi pomogao u održavanju summita i koji je prilikom susreta s Trumpom u utorak u Bijeloj kući pozvao američkog predsjednika da ne ispusti ovako rijetku priliku, kazao je da je "zbunjen" Trumpovim otkazivanjem.

Percepcija Sjeverne Koreje u očima 20-godišnjaka i 30-godišnjaka u Južnoj Koreji "omekšala" je nakon što su se Kim Jong Un i Moon Jae In na zajedničkom susretu u travnju založili za to da više ne bude rata na Korejskom poluotoku, pokazalo je više ispitivanja javnog mnijenja.

Gallupovo ispitivanje provedeno početkom svibnja pokazalo je da 88 posto stanovnika Južne Koreje smatra da je sastanak dvojice korejskih čelnika bio uspješan, dok ih je samo pet posto smatralo da je to promašaj.

Ispitivanje provedeno među 106 studenata Sveučilišta Kookmin u Seulu pokazalo je da 53,3 posto njih pozitivno doživljava Kim Jong Una nakon sastanka s južnokorejskim predsjednikom.

Izražavajući razočarenje otkazivanjem susreta sa sjevernokorejskim čelnikom, neki od prosvjednika ocijenili su da je Trump time srušio sve napore dviju Koreja da do njega dođe, poručivši da "Trump ne čini pravu stvar želi li dobiti Nobelovu nagradu za mir".

Trump otkazao, Sjeverna Koreja i dalje otvorena

Američki predsjednik Donald Trump otkazao je u četvrtak povijesni susret sa sjevernokorejskim vođom Kimom Jongom Unom i upozorio da je američka vojska spremna u slučaju nekog nesmotrenog poteza Pjongjanga.

"Nažalost, s obzirom na strašnu ljutnju i otvoreno neprijateljstvo koje ste pokazali svojim posljednjim izjavama, mislim da nije prikladno, u ovome trenutku, održati taj dugo planirani sastanak", rekao je američki predsjednik.

Sjevernokorejski zamjenik ministra vanjskih poslova Kim Kye Gwan izjavio je potom da je ta zemlja i dalje otvorena za rješavanje problema sa Sjedinjenim Državama.

Pozdravili smo napore predsjednika Trumpa da stvorimo povijesni summit Sjeverne Koreje i SAD-a, izjavio je Kye Gwan u priopćenju koje je u petak objavila agencija KCNA. "Još jednom kažemo SAD-u da smo na bilo koji način otvoreni za rješavanje problema", rekao je dužnosnik. (Hina)