Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko izjavio je u četvrtak da će svog nekadašnjeg suparnika iz "Narančaste revolucije" Viktora Janukoviča predložiti za premijera.


Odluka se dogodila nakon što se vođa proruske koalicije Viktor Janukovič u srijedu navečer sastao s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Juščenkom kako bi pokušali pronaći rješenje političke krize u Ukrajini, javila je agencija Interfax pozivajući se na izvore bliske Janukoviču.

Vezani članci Ukrajinska vojska G7 osuđuje gomilanje ruske vojske na granici s Ukrajinom: Zaustavite provokacije i smirite napetosti Slika nije dostupna Janukovič: Nikad više plinska kriza

Svoju odluku Juščenko je najavio u televizijskom obraćanju, dva sata nakon steka ustavnog roka u kojem je morao predložiti Janukovičevo imenovanje, ili raspustiti parlament.

Kazao je da je odluku donio nakon što je Janukovič pristao potpisati memorandum o nacionalnom jedinstvu, koji bi trebo osigurati politiku približavanja EU i tržišnu reformu.
- Danas imamo novu priliku za ujedinjenje Ukrajine, rekao je
Juščenko.

Najavljeno je i televizijsko obraćanje ukrajinskog predsjednika o mogućem raspuštanju parlamenta. Prema ukrajinskom ustavu u ponoć je istekao rok za Juščenka koji parlamentu treba na izglasavanje podnjeti Janukovičevu kandidaturu za dužnost premijera.