Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Juščenko će razmotriti rokove održavanja izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko izjavio je kako je spreman razmotriti rokove za održavanje parlamentarnih izbora, ali nije spreman povući ukaz od 2. travnja o raspuštanju parlamenta, javljaju ruski mediji.

Nakon donošenja ukaza počela je politička kriza u toj zemlji, jer su se parlamentarna većina i vlada tome usprotivili.

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Slika nije dostupna Politička kriza u Ukrajini se nastavlja, produljen rok za pregovore

Juščenko je tijekom susreta s premijerom Viktorom Janukovičem u utorak ponudio plan za rješavanje političke krize u zemlji u 15 točaka, prenose ruski mediji.

Ukrajinski predsjednik nije otkrio detalje plana za budući dijalog, ali je rekao da bi rokovi za održavanje izvanrednih parlamentarnih izbora, koje je zakazao za 27. svibnja, mogli biti pomaknuti tijekom pregovora političkih snaga uz poštivanje Ustava.

Juščenko je rekao da se plan sastoji iz tri dijela, u kojima su
sadržane ocjene procesa u zemlji koje su dovele do parlamentarne krize, potrebne mjere za 'uspostavu ravnoteže vlasti' i mehanizmi koji bi onemogućili ponavljanje situacije sa 'formiranjem neustavne većine' u parlamentu, kao i nužnost obnavljanja konzultacija vodećih parlamentarnih snaga.

Ukrajinski predsjednik trebao je u srijedu otputovati u Vijeće Europe u Strasbourg kako bi razgovarao o političkoj krizi u Ukrajini, ali će umjesto njega otputovati ministar vanjskih poslova Arsenij Jatsenjuk.

U međuvremenu su se u centru Kijeva ponovo počele okupljati tisuće pristaša vladajuće parlamentarne koalicije s jedne, i oporbenih stranka, koje podržavaju raspuštanje parlamenta, s druge strane.

Prema najavama, u Kijevu na dva trga koja dijeli samo glavna ulica moglo bi se okupiti oko 700.000 ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene